Біблійні роздуми

Останній крик моди пророка?

09 Грудня 2015, 18:58 1477 о. Роман Лаба OSPPE

 

Роздуми до Слова Божого на ІІ Неділю Адвенту, рік Б

 

Це не останній крик пророцької моди, і навіть не кулінарні вподобання пророків, лише – духовний символ

 

Все життя пророка є пророцтвом: те, чого він навчав, але також і спосіб, яким він жив. Саме таким було життя Предтечі Йоана Хрестителя. Перш, ніж Син Божий з’явився зі Словом Життя на дорогах Галілеї, то в Юдейській пустелі з’явився Пророк, який вже усім своїм виглядом заохочував до покаяння.
Ось як характеризує його св. Марко: Йоан одягнений був в одежу з верблюжого волосу й носив ремінний пояс на своїх бедрах, а їв сарану й мед дикий. Тут не йдеться про останній крик пророцької моди, і навіть не про кулінарні вподобання пророків, лише про певний важливий духовний символ.

Одяг – на сторінках Святого Писання – символ достоїнства і гідності, знак милосердя і опіки. Вперше одяг зустрічаємо в Книзі Буття 3, де Господь одягає Адама і Єву в звірині шкіри: Та й зробив Господь Бог Адамові та його жінці одежу з шкури і одягнув їх (Бут 3, 21). Як величне Боже милосердя – одягати грішника, щоб приховати його наготу перед створінням.

Йоан Хреститель був одягненим в одяг з верблюжого волосу і був підперезаний ременем. Верблюд, згідно з Книгою Левіт 11, 4, належав до нечистих тварин, яких не можна було споживати в їжу. Такий одяг міг закликати лише до одного – до життя в правді.
Така є правда про нас: Усі ми согрішили і позбавленні слави Божої (Рим 3, 23). Різними шатами часто намагаємось прикрити цю гіркоту. Зодягаємось в «розумний вигляд», «впевненість», «гордість», робимо вигляд, що ми контролюємо наше життя, на всьому знаємось і все розуміємо. Накидаємо на себе одежу «духовного багатства», «набожності», різних амбіцій, обмотуємось прагненнями усе усім довести, а перш за все – собі самому.

Слово Боже на ІІ Неділю Адвенту запрошує мене до постави смирення і правди. Не мусимо на себе вдягати волосяницю чи якусь шкіру. Достатньо виявити правду про себе в променях, які проникають крізь ґрати сповідальниці, щоб Господь увійшов до мого серця і сам приготував собі помешкання у ньому.

 

На студію + щомісячний борг
Зібрано Залишилося зібрати
56324грн
16768грн
Потрібно зібрати
73092грн
Залишилося
5днів
Розмістити цей блок в себе на сайті

Інші статті за темами

МІСЦЕ

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

ПІДТРИМАЙТЕ CREDO
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ми з вдячністю приймемо Вашу допомогу. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, роботу веб-майстра та гонорари фахівців. Переказ через ПриватБанк: Пожертвування можна переказати за такими банківськими реквізитами:

4149 4978 3481 8017

Благодійний внесок ПРИЗНАЧЕННЯ ПЛАТЕЖУ: Добровільна пожертва на здійснення діяльності часопису CREDO.

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Щиро дякуємо читачам за жертовність усім, хто нас підтримує!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.
Підпишіться на розсилку
Кожного дня ми надсилатимемо вам листи з найважливішими та найцікавішими новинами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: