Біблійні роздуми

Бог мені допоміг

15 Березня 2017, 18:58 608 о. Василь Косік

Роздуми до Слова Божого на четвер ІІ тижня Великого Посту

Притча про Багача і Лазаря — це Боже бачення світу, а воно цілковито відмінне від того, як дивиться сам світ.

Перша відмінність: не подано імені найбагатшої байдужої людини! Сказано лише: якийсь чоловік був багатий. На противагу цьому повідомляється ім’я вбогого Лазаря. Так, наче Бог особисто знає того, на кого за життя звертали увагу лише пси, лижучи йому рани.

Друга відмінність: світ скаже, що таке ім’я «Лазар», яке означає «Бог мені допоміг», — це відверта насмішка! Як же Бог йому допоміг, коли він жив у крайній бідності, можливо, помер голодною смертю, крім того, ще й про поховання нічого не сказано? Та Божа відповідь просто перед нами: бідний помер і віднесли його АНГЕЛИ на лоно Авраама, в той час як смерть багатого привела лише до могили, за якою НІКОГО. Господь знає праведних дорогу, а дорога безбожних загине, — так закінчується сьогоднішній Псалом.

Справжня ж іронія в тому, що багатий-байдужий закричав, гукаючи: пошли Лазаря (тобто щоби Бог мені допоміг), аби змочив кінчик свого пальця у воді й охолодив мій язик… Сумно, що й за життя, і по смерті багатий чоловік НЕ БАЙДУЖИЙ лише до власного язика!

Та найбільш дивує в цій притчі той факт, що Лазар не промовив у ній жодного слова. Жодного, навіть найменшого слова нарікання! Ні за життя, ні після смерті! Насправді все життя Лазаря криється у цих словах: Мають Мойсея і пророків: хай їх слухають. І він слухав… Лазар не засідав у згромадженні грішників, не бенкетував щодня розкішно, а в Господньому законі було його бажання і надія його — в Господі. Тому як прийде спека, він не боїться, і листя його зеленіє; у рік посухи йому байдуже, він не перестає родити (пор. Єр 17, 7‑8), перебуваючи завжди на лоні Авраама.

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

МІСЦЕ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

ПІДТРИМАЙТЕ CREDO
CREDO — сайт і часопис для читачів, які хочуть жити свідомою вірою. Якщо Вам подобається те, що ми робимо, долучайтеся до збору коштів для праці редакції. Ми цінуємо кожен внесок!
Виберіть суму
грн/місяць
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.
Підпишіться на розсилку
Кожного дня ми надсилатимемо вам листи з найважливішими та найцікавішими новинами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: