Біблійні роздуми

Христові сіті

20 Квітня 2017, 18:50 658 о. Василь Косік

Роздуми до Слова Божого на п’ятницю у Великодній октаві

Останній розділ Євангелія від Йоана виконує ту саму функцію, що й Діяння апостолів, які описав євангеліст Лука після Євангелії. Двадцять перший розділ розповідає про подвійну присутність Ісуса: під час риболовлі, коли учні виконують доручену їм місію, та під час трапези, яка є остаточною метою місійної діяльності. Відтоді саме такою буде звичайна, щоденна присутність Воскреслого у своїй Церкві.

Особиста зустріч із Воскреслим Ісусом і Його постійна присутність цілковито перемінила апостолів та інших учнів. До цього моменту в Євангелії від Йоана ми двічі бачили їх замкненими у домі у вечірню пору. Сьогодні ми бачимо згуртовану й організовану спільноту, яка діє назовні без жодного страху, при ловлі риби у ніч, яку змінює ранок нового дня.

Ранок настає, коли Ісус стає на березі Тиверіадського моря. Таким чином Євангеліст Йоан зображує дві межі: перша ― це Ісус, який стає між ніччю та ранком, тобто між темрявою та світлом; друга межа знаходиться між морем і сушею, тобто між смертю і життям ― це берег Воскреслого.

До Христового Воскресіння кожна людина переживала лише те, про що говориться у Псалмі вісімнадцятому: Тенета смерті мене оточили і потоки Велійяала мене налякали. Оплели мене пута Шеолу, смертельні сіті мене випередили (Пс 18, 5‑6). Однак тепер, у ранок Воскреслого, пута смерті замінюються на сіті життя. Ті, яких смерть тримала під владою гріха, тепер відчувають вповні ПРИТЯГАННЯ Розп’ятого, яке від заповідав: Я ж, коли від землі буду піднесений, усіх (ἕλκω – хéлко) притягну до себе (Йн 12, 32). Воскреслий Ісус невпинно звершує своє притягання: Тоді Він каже до них: «Закиньте лишень сіті праворуч від човна, то знайдете». І закинули, та неспроможні були вже (ἕλκω – хéлко) притягнути їх: така була там сила риби! Те, що було не під силу людині, звершилось на слово Ісуса Христа: І мовить їм Ісус: «Принесіть тієї риби, що ви її тепер наловили». Пішов Симон Петро, (ἕλκω – хéлко) притягнув на землю сіті, повні великої риби  сто п’ятдесят три!  і хоч стільки її було, сіті не прорвалися. Петро більше не тягне меча, щоб убивати: він притягує інших до Господа Життя.

Таким чином сам Ісус через своїх учнів довершує справу Отця. Він витягає нас із темряви смерті до світла життя і робить нас синами воскресіння, учасниками вічної трапези. Коли ми ще знаходимось у морі світу, Він уже чекає та запрошує нас на берег Нового Життя.

Євангеліст Йоан не говорить, що на тому березі ми самі бачимо Воскреслого, але це Він об’являє себе (вв. 1 і 14), коли підходить і бере хліб Євхаристії, що дати себе нам. А також і рибу… Риба, що взята з дна моря (=смерті), спечена на вогні, за поясненням святого Августина, ― це символ муки і хресної смерті Ісуса Христа. Тому не слід боятися, що Господь вирве тебе з твого середовища, притягне своєю сіткою, позбавить усього, як рибу позбавляють води. Ні, Він сам є цілковитим даром для кожного. Поруч із Ним зникають питання «Хто ти?»  знали бо, що то Господь, коли запросив їх просто поснідати після марного нічного труду та розпочати ДЕНЬ від НЬОГО.

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

МІСЦЕ

Система Orphus Думки, висловлені користувачами сайту в коментарях, не відображають позицію редакції. Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити редакцію.
ПІДТРИМАЙТЕ CREDO
CREDO — сайт і часопис для читачів, які хочуть жити свідомою вірою. Якщо Вам подобається те, що ми робимо, долучайтеся до збору коштів для праці редакції. Ми цінуємо кожен внесок!
Виберіть суму
грн/місяць
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.
Підпишіться на розсилку
Кожного дня ми надсилатимемо вам листи з найважливішими та найцікавішими новинами.