Біблійні роздуми

Притча про суддю і вдову

17 Листопада 2017, 18:58 3086 о. Роман Лаба OSPPE

 

 

Роздуми до Слова Божого на суботу ХХХІІ звичайного тижня, рік І

 

Вдова – важлива постать на сторінках Святого Письма. Якщо жінка, що залишилася вдовою, не мала близьких родичів – наприклад, сина, або когось із родичів чоловіка, чи ще когось, хто міг би її утримати, то вона була приречена на жебрацтво. Тому Бог особливим чином клопотався про захист удів, сиріт і чужоземців та опіку над ними.

Втор 14, 29: «І прийде левіт, бо нема в нього, як у тебе, ні частки ні посілості, і приходень, і сирота, і вдова, які живуть у тебе по містах, та й їстимуть досита, щоб Господь, Бог твій, благословив тебе в усякім ділі рук твоїх, за яке б ти тільки взявся.»

Щоб поглибити це слово, можна прочитати ще інші тексти Святого Письма: Вих 22, 22; Пс 68, 6; Прип 15, 25; Єр 49, 11; Втор 16, 11-14…

Вдова – це людина, яка з власного досвіду знала, що все є благодаттю і знаком Божої доброти для неї. В духовному значенні «вдова» – образ людської душі, в усьому залежної від Божої милості.

У притчі, яку розповідає Ісус, можемо побачити ще одну рису вдови – наполегливість, і навчитися цього. Суддя погоджується взяти вдову під захист з огляду на її надокучливість: «Хоч я Бога не боюся і людей не соромлюся, але тому, що ця вдова мені надокучає, я її обороню, щоб вона не приходила безперестанку та не морочила мені голови». Грецький текст має тут цікавий вираз – хипопіадзо: 1) крутитися перед очима; 2) підбити комусь око; набити синець під оком. Це саме слово вживається ще один раз в Новому Завіті в 1 Кор 9, 27: а умертвляю своє тіло і поневолюю, щоб, проповідуючи іншим, я сам, бува, не став непридатним.

Можна собі уявити, який втомлений був той суддя після наполегливих походів вдови до його дому. Звідки така наполегливість? У цієї жінки просто не було іншого виходу. Цей фрагмент спонукає мене замислитися над простим запитанням: чи я приступаю до молитви з переконанням, що Бог є моїм єдиним виходом?

 

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

МІСЦЕ

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

ПІДТРИМАЙТЕ CREDO
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ми з вдячністю приймемо Вашу допомогу. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, роботу веб-майстра та гонорари фахівців. Переказ через ПриватБанк: Пожертвування можна переказати за такими банківськими реквізитами:

4149 4978 3481 8017

Благодійний внесок ПРИЗНАЧЕННЯ ПЛАТЕЖУ: Добровільна пожертва на здійснення діяльності часопису CREDO.

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Щиро дякуємо читачам за жертовність усім, хто нас підтримує!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.
Підпишіться на розсилку
Кожного дня ми надсилатимемо вам листи з найважливішими та найцікавішими новинами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: