Біблійні роздуми

Зцілення сліпого

19 Листопада 2017, 18:58 2588 о. Роман Лаба OSPPE

 

 

Роздуми до Слова Божого на понеділок ХХХІІІ звичайного тижня, рік І

 

Зцілення сліпого під Єрихоном згадується в усіх трьох синоптичних Євангеліях. Причому ця подія має найбільше розбіжностей. Лука і Марко згадують одного сліпого, Матей говорить про двох. Одні пишуть про те, що зцілення відбулося, коли Ісус виходив з Єрихону, натомість інші навпаки – тоді, коли Ісус входив, наближався до Єрихону. Сьогодні не будемо досліджувати усіх цих нюансів, хоч вони дуже цікаві, залишимо таке пояснення на іншу нагоду (нехай це буде невеличка інтрига і заохочення, щоб самому «попорпатися» в Слові Божому). Зосередьмося на версії тексту від Святого Луки.

«І як він наближався до Єрихону, один сліпий сидів край дороги й просив милостині.»

Подумаймо про сліпого, який просить милостині і сидить край дороги. Подумаймо, що може означати ця сліпота? Почнемо з далека… Око – орган в людському тілі, який найчутливіший на сприймання СВІТЛА. Завдяки сприйманню світла, око бачить… Не будемо вдаватися в тонкощі анатомічної будови ока, поки хай цього вистачить. Сліпа людина нічого не бачить. Це не означає, що навколо неї зникло світло, просто до неї воно не потрапляє. Особа живе в темряві і та темрява є в середині її самої, навіть, коли на зовні світло. Це розповідь про тих, котрі вже нічого не бачать у своєму житті і просто, щоб нікому не заважати сидять край дороги.

Така сліпота може проявитися і в духовному житті. Світло – образ Божого Слова. Воно мені освітлює шлях, є світлом для ніг. Життя поза Словом – життя в темряві. В темряві людина втрачає розпізнавання: має клопіт, щоб розпізнати форму предметів, не бачить барви, не відчуває простору і відстані. Сліпота породжена не слуханням Слова Божого веде до втрати розпізнавання.

«Один сліпий сидів край дороги» – Сліпота веде до «сидячої» постави. Коли ми приглянемося життю багатьох біблійних героїв, то часто, їхній шлях розпочинається з заклику Бога: Встань і Йди, а не Сядь і лежи. Слово Боже породжує шлях віри. Брак Слова, не слухання Слова веде до «сидячої» постави: втечі від відповідальності, від труднощів, взагалі від реальності. Край дороги – Отці Церкви, коментуючи цю поставу, посилались на Євангелію від Йоана 6, 14: Я дорога правда і життя. Сліпий сидів не на дорозі, лише край дороги, якою є Ісус (св. Єронім). Край дороги виражає також відносини цього чоловіка: Він був скраю усіх, які проходили повз нього. Цей «край дороги» – місце відкинення людьми. Але саме таке місце спонукає до крику і до справжньої молитви до Господа.

І він почав голосно кричати: «Ісусе, Сину Давидів, змилуйся надо мною!» В молитві сліпця можна побачити певну терміновість, невідкладність. Саме таке значення має слово «кричати» в грецькому тексті. Це була молитва, яку не можна було відкласти на завтра, а навіть на «після обіду», а точно не можна було зволікати аж до Великого Посту, щоб врешті решт почати навертатися. Дане слово спонукає мене подумати над власною ситуацією: Чи моя темрява мені так заважає, що я вже хочу кричати до Господа. З острахом починаю думати: Якщо я спокійно відкладаю такий крик, то може я вже звик до темряви…

Ісусе, Сину Давидів, змилуйся надо мною… – Церква (особливо Східні Отці Церкви) бачить у цій короткій молитві скорочення усієї Євангелії – таку собі «Євангелію в пігулці». Ісусе, Сину Давидів – визнаємо в Ісусі Сина Давидового, тобто Месію, посланого Отцем заради нашого спасіння. змилуйся надо мною – визнаємо свою ситуацію – Господи, я не можу сам справитись зі своїм життям, я не в стані сам себе спасти, лише Ти можеш мене врятувати.

Можемо теж побачити в тексті дві постави людей. Одні кличуть сліпого до Ісуса – це місія Церкви. Інші ж, які йшли попереду, сварили бідолаху, щоб мовчав. Виявляється, можна йти навіть попереду Ісуса, краще «знатись» на спасінні, ніж сам Спаситель, давати розумні поради, але при цьому не приводити до Спасителя.

Після свого зцілення сліпий пішов за Ісусом, а не перед Ісусом. Якщо вівці, котрі слухають голос Пастиря, за Ним слідують, тобто йдуть за Ним, то цікаво, а які ж тоді йдуть перед Ним?..

 

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

МІСЦЕ

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

ПІДТРИМАЙТЕ CREDO
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ми з вдячністю приймемо Вашу допомогу. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, роботу веб-майстра та гонорари фахівців. Переказ через ПриватБанк: Пожертвування можна переказати за такими банківськими реквізитами:

4149 4978 3481 8017

Благодійний внесок ПРИЗНАЧЕННЯ ПЛАТЕЖУ: Добровільна пожертва на здійснення діяльності часопису CREDO.

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Щиро дякуємо читачам за жертовність усім, хто нас підтримує!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.
Підпишіться на розсилку
Кожного дня ми надсилатимемо вам листи з найважливішими та найцікавішими новинами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: