Біблійні роздуми

Предивна Божа любов

28 Березня 2018, 18:58 1751 о. Роман Лаба OSPPE

Роздуми до Слова Божого на Великий Четвер

Вих 12, 1-14

Місяць Пасхи має бути початком місяців, першим між місяцями року. В єврейському тексті вжито тут слова рішон. Це слово походить від слова решіт: головний, найважливіший ( реш – голова). Господь прагне, щоб мій вихід із гріха був найважливішим моментом мого життя, щоб Пасха Господа була чимось найважливішим у моєму житті. Пасха (тайна пасхальна) здійснюється під час кожної Євхаристії, а Євхаристія – центр дня, найважливіша хвилина історії. Тому найкраща Служба твого життя – це та, яку в цей конкретний момент переживаєш, бо не знаєш, чи переживатимеш її завтра.

Слово решіт – перший вираз Біблії, який розповідає про створіння: бе решіт – на початку. Пасха – початок нового створіння. У Євхаристії – початок нового творіння. Тому без Євхаристії неможливо отримати досвід нового життя.

Споживання пасхального ягняти єднало родину, і взагалі всіх, хто споживав Агнця. Ісус – Агнець Божий – помер, щоб розсіяних дітей Божих об’єднати в одну Божу родину. Тому без Євхаристії немає єдності. Євхаристія єднає, бо всі ми приймаємо Причастя з однієї чаші. Латинська мова називає причастя COMMUNIO – СПІЛЬНОТА!

У книзі Вихід (12,11) читаємо, що Пасху потрібно споживати похапцем ( бехіпазон). Це слово має ще також інше значення: в острасі. Споживай Пасху в Господньому острасі, у боязні перед Його ділами, з великою шаною для Господа.

1 Кор 11, 23-26

Коли святий Павло описує установлення Євхаристії, то підкреслює, що це було тієї ночі, в яку Господь був виданий. Яка предивна Божа любов: Ісус залишає знак своєї вірності, союзу, якраз тоді, коли сам переживає найбільшу зраду. Ісус залишив, віддав своє Тіло і Кров (віддався) людині тієї ночі, коли був зраджений. Євхаристія – світло для кожної твоєї ночі. Та Божа любов хай освітлює кожну ніч твого життя: «І світло світить у темряві, і не пойняла Його темрява» (Йн 1,5). Це була немов пошлюбна ніч, в яку Наречена зрадила свого Нареченого – тієї ночі. Це ніч, у яку Господь віддається людині. Переламаний хліб і чаша вина – образ крові і «зламаного» тіла на хресті. Чи вистачить цього тобі, щоб «віддатися» Ісусові?

Йн 13, 1-15

Ісус спершу обмиває ноги своїм учням. Чому? Руки – символ дії. Ноги – символ найприхованіших людських прагнень, інтимна частина життя. Коли твої прагнення будуть очищені (ноги), то й руки (вчинки та дії) також будуть чисті, і голова. А Голова тіла – Христос не потребує очищення.

Коли служиш – живеш по-євхаристійному

Ноги – образ людських стежок. У Пс 119,105 написано, що слово Боже є світлом для ніг, бо завдяки Слову людина ходить дорогою життя, а не смерті. Ісус же каже до своїх учнів: Ви очищенні словом, яке Я до вас промовив.

Ісус прагне очистити, обмити мої ноги своїм словом. Ісус цей свій учинок поставив для учнів як приклад, як покликання. Обмивати ноги – то був обряд гостинності. Коли приходив гість, насамперед йому належало обмити ноги. Ісус, обмиваючи ноги, цим знаком прагне сказати, що має для своїх учнів найбільшу гостинність у своєму серці. Обмивати один одному ноги – то мати відкрите серце для ближнього, бути гостинним для Нього.

Обмивати ноги – це завдання слуги. Ісус бо, існуючи в Божій природі, не вважав за здобич свою рівність із Богом, а применшив себе самого, прийнявши вигляд слуги, ставши подібним до людини (Флп 2, 6-7). Приймаючи поставу слуги, служіння ближньому, ти стаєш подібним до Господа. Коли служиш – живеш по-євхаристійному!

 

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

МІСЦЕ

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

ПІДТРИМАЙТЕ CREDO
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ми з вдячністю приймемо Вашу допомогу. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, роботу веб-майстра та гонорари фахівців. Переказ через ПриватБанк: Пожертвування можна переказати за такими банківськими реквізитами:

5168 7427 0591 5506

Благодійний внесок ПРИЗНАЧЕННЯ ПЛАТЕЖУ: Добровільна пожертва на здійснення діяльності часопису CREDO.

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Щиро дякуємо читачам за жертовність усім, хто нас підтримує!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.
Підпишіться на розсилку
Кожного дня ми надсилатимемо вам листи з найважливішими та найцікавішими новинами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: