Біблійні роздуми

«Більше» не означає порівняння

17 Травня 2018, 18:58 732 о. Кирило Лесько

Роздуми над Словом Божим на п’ятницю VII Великоднього тижня

Останні два літургійні дні Великоднього періоду, перед урочистістю Зіслання Святого Духа, згадують приватну розмову Ісуса Воскреслого з Симоном-Петром.

У сьогоднішньому Євангелії тричі лунає запитання Ісуса до Петра: «Чи ти любиш Мене?», і тричі Петро відповідає: «Ти знаєш, що я Тебе люблю». І за кожним разом Ісус повторює завдання, дане Петру: «Паси мої вівці!» Питання, яке Ісус ставить Симону-Петру, дуже інтимне, його зважиться поставити тільки той, хто любить, тому, кого любить, або ж Бог — людині…

За першим разом Ісус ставить у питанні порівняння: «Симоне Йонин! Чи любиш ти Мене більш, ніж оці?» Кожного разу, коли ми себе, свої можливості й дари порівнюємо з іншими, нам загрожує небезпека заздрості: хтось завжди буде ліпшим за нас, хтось гіршим. І якби питання ставив не Ісус, могло би здаватися, що йдеться про спокусу Петра до заздрості: «Я маю бути ліпшим, ніж ті…» Проте Ісус добре знає, що Петро позбавлений такої небезпеки — виноситися над іншими і чванитися своїм становищем, адже він знає, що зробив у вирішальний момент: відрікся зі страху. Чим йому пишатися?

Проте Ісус, Бог, дивиться завжди не так, як людина: дивиться в її серце. Людина згрішила; але Бог бачить, що поза цим є в ній багато добра, якого ні інші люди, ані вона сама не зауважують. Людина зробила певний вчинок, піддаючись страху, але Бог бачить, що серце цієї людини насправді мужнє. Це ми, люди, легко перекреслюємо когось за одну-єдину помилку. Бог людину не тільки не перекреслює — Він знає, що добро, на яке спроможна ця людина, може перевищити всілякі очікування і її власні, й інших. Бог все знає про нас, адже сам нас створив.

Питання: «Чи любиш ти Мене більш, ніж оці?» — це не просто порівняння. Це віднесення до того моменту, коли Петро зухвало запевняв Ісуса, перед Його виданням у руки юдейської старшини: «Навіть якби всі зневірились у Тобі, я не зневірюся ніколи!» (Мт 26, 33). Ісус повертається до цього першого прагнення Петра бути вірним Йому до кінця, за будь-яких умов, і покаянням очищає Петра від його гордині та схильності керуватися почуттями…

Цей уривок для нас важливий з двох причин. З одного боку, Ісус, доручаючи пастирську владу Петрові, робить свій вибір залежним лише від одного чинника: любов до Нього, відданість Йому.

А з іншого боку, крізь призму цього уривку нам завжди варто дивитися на таємницю покаяння в Церкві. Бо часто, в зв’язку зі сповіддю, народжуються в нас почуття сорому, провини, страху. Але ні почуття провини, ані страх, що діє в нас, не можуть загладити нашу провину, ані повернути нам душевний спокій; тим більше вони не можуть виблагати нам поєднання з Богом. Покаяння і навернення не народжуються зі страху, — вони його виганяють, — вони народжуються з любові, яку дарує серцю каяника Господь, і ведуть до любові. Тільки любов може бути достатньою покутою за наші гріхи перед Господом, і тільки любов зцілює ті рани, яких ми собі завдали гріхом.

Правдою про нас є те, що ніхто ніколи не матиме відваги подивитися в глибину своєї душі та гріхів, не зустрівшись перше з милосердям Божим.

Щомісячний борг
Зібрано Залишилося зібрати
19009грн
5743грн
Потрібно зібрати
24752грн
Залишилося
5днів
Розмістити цей блок в себе на сайті

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

МІСЦЕ

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

ПІДТРИМАЙТЕ CREDO
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ми з вдячністю приймемо Вашу допомогу. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, роботу веб-майстра та гонорари фахівців. Переказ через ПриватБанк: Пожертвування можна переказати за такими банківськими реквізитами:

5168 7427 0591 5506

Благодійний внесок ПРИЗНАЧЕННЯ ПЛАТЕЖУ: Добровільна пожертва на здійснення діяльності часопису CREDO.

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Щиро дякуємо читачам за жертовність усім, хто нас підтримує!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.
Підпишіться на розсилку
Кожного дня ми надсилатимемо вам листи з найважливішими та найцікавішими новинами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: