Молитовник

Новенна до святого Йосифа. День 1

29 Листопада 2021, 16:17 2360

У різних стражданнях і випробуваннях цього життя заступництво святих — велика втіха для нас. Адже вони, пройшовши той самий земний життєвий шлях і самі зазнавши наших бід, проявляють до нас милосердя й підтримують нас у Небі своїми молитвами — що більше милостей вони отримують від Бога, то ефективніше.

Бог також хоче, щоб ми шанували тих, кого Він ушанував у Небі й кого називає своїми друзями, і тому хоче, щоб ми використовували посередництво святих у наших різноманітних потребах. Також із цієї причини Він охоче вислуховує прохання, які вони за нас приносять.

Після Божої Матері наша особлива пошана належить святому Йосифу. Адже у нього були найближчі стосунки зі Спасителем. Після Пресвятої Діви він був піднесений до найвищої гідності, ставши опікуном і названим батьком Дитятка, бо його чесноти і надзвичайна святість життя здобули йому Серце Ісуса та особливу благодать у Бога.

Свята Церква завжди вшановувала св. Йосифа більше, ніж інших святих, і заохочувала до цього вірних. Вона зажди представляла його як найдосконаліший приклад християнського життя, як найнадійнішого заступника в усіх потребах, особливо як покровителя доброї смерті.

Дієвість опіки св. Йосифа доводить безперервний досвід. Господні святі визнавали, що за його заступництвом отримували від Бога особливі благодаті. Святий Франциск Сальський публічно висловлював свою вдячність за чудесне заступництво св. Йосифа; він називав себе його шанувальником, слугою та власністю. Свята Тереза Авільська свідчить про нього у своїх творах: «Не пам’ятаю такого, щоб я просила св. Йосифа про заступництво і не була вислухана. Благодаті, якими Бог обдарував мене через нього, — дивовижні…» Схожі свідчення давали й постійно дають люди, які у своїх турботах і проблемах шукали в нього допомоги.

Отже, нічого дивного, що богослужіння до св. Йосифа щораз більше надихає і поширюється, а свята Церква, стикаючись у своїй діяльності з численними перешкодами, зазнаючи в багатьох країнах утисків від ворогів Христового Імені, неустанно взиває про допомогу не лише Марії, а й св. Йосифа.

 

Як молитися цю новенну (дев’ятницю)

Щоб добре відправити цю новенну, потрібно вибрати підряд дев’ять днів, найкраще — дев’ять днів до урочистості святого Йосифа (10-18 березня) і присвятити їх цій молитві. (Зараз ми розпочинаємо новенну перед завершенням Року св.Йосифа, яке відбудеться 8 грудня, у свято Непорочного Зачаття Діви Марії.)

У молитві треба дотримуватися таких вказівок:

-щоб легше випросити у Бога ці благодаті за заступництвом святого Йосифа, щоденно беріть участь у Святій Месі;

-у перший і останні день новенни, або хоча б в останній, приступіть до Таїнства Сповіді й до Господнього Столу; добре також приймати Святе Причастя щодня;

-на початку новенни зазначте, що відправляєте її на честь святого Йосифа, щоб за його заступництвом отримати благодаті, потрібні вам для спасіння; при цьому можна назвати якесь особливе добродійство, яке хочете отримати;

-уважно читайте коментарі на кожен день про чесноти святого Йосифа, старанно роздумуйте над ними і заохочуйте своє серце наслідувати його чесноти;

-побожно відмовте перед образом святого Йосифа до кожного з роздумів відповідну молитву, а після неї — Літанію до св.Йосифа;

-старанно виконуйте постанову, зазначену на кожний день, і протягом дня часто повторюйте коротку молитву.

 

 

Вступна молитва перед роздумами на кожен день

Боже, вчини своєю благодаттю, щоб усі думки, всі почуття мого серця, всі дії моєї душі я скерував на служіння і славу Твоєї Божої величі та щоб із цих роздумів отримав бажаний плід.

В: Молися за нас, святий Йосифе.
У: Щоб ми удостоїлися обітниць Христових.

 

День 1

Святий Йосиф — приклад християнського смирення

Придивіться спочатку до смирення св. Йосифа, бо смирення, згідно зі вченням Церкви, — це найперша чеснота християнина. Отці Церкви вважали її фундаментом і коренем усіх чеснот, бо без неї не може встояти жодна чеснота. Святий Кипріан називає її основою святості, а св. Бернард — фундаментом і хранителем інших чеснот. Як квітка, що живиться соком, який надходить із коріння, а відрізана від кореня — в’яне, так і кожна чеснота, каже св. Григорій, якщо не тримається кореня смирення, швидко сохне і гине.

У чому ж воно полягає? А в тому, що людина визнає свою немічність, безсилля й повну залежність від Бога і через це оцінює себе та свої вчинку відповідно до справжньої цінності. Тому смиренний ніколи нічим не хвалиться, бо знає, що все добре в ньому походить від Бога, що сам він вийшов із небуття; не чваниться, бо відчуває свою ницість і нікчемність; він з любов’ю приймає приниження, бо знає, що заслуговує на нього; не гнівається, не засмучується з абиякої причини, бо знає, що всі прикрі події — це або рішення або допущення Бога, Господа його і Творця. Тому ця чеснота така приємна Богові, що нічого миліше бути не може. Він «зглянувся на покору слугині своєї» Марії, також уподобав покірного слугу Йосифа; а оскільки Він любить «піднімати угору покірних», то вивищив і його після Пресвятої Діви понад усю людську гідність.

Смирення св. Йосифа видно в усьому його житті. На ньому, як на найпрекраснішому тлі, виникли й розвинулися всі інші чесноти, якими він засяяв в усій повноті. Йосиф походив із царського роду Давида, за уявленнями світу, був  призначений для слави й розкоші. Але Бог допустив для нього бідність, а він полюбив цю бідність і не прагнув вивищитися.

Нічого не знаючи про високу гідність, яка його мала спіткати, він одружився з покірною Дівою Марією. Але коли дізнався, що незбагненні Божі суди призначили Її бути Матір’ю Спасителя, пройнявся почуттям такого глибокого смирення, що вважав себе недостойним жити з Нею під одним дахом. Хіба зменшило смирення Йосифа те, що він став опікуном Ісуса, що Ісус називати його своїм батьком? Навпаки, ця прекрасна чеснота зросла в ньому під впливом чудесного прикладу смирення, який показав Спаситель.

Подумайте зараз, яким є ваше смирення? В вас стільки зла, стільки злих нахилів, ви стільки разів скоювали важкий гріх, через який відвернулися від Бога. Але чи усвідомлюєте ви всю свою нікчемність? Якби ви її розуміли, то охочіше б приймали приниження, не зневажали би своїх ближніх, не возносилися б над іншими, не впадали б у такий гнів, коли з вами стається якась прикрість. А як чините ви? Ви часто цінуєте себе надто високо, хвалитеся отриманими дарами, так ніби вони походять від вас. Рідко бачите щось добре в ближньому, вихваляєтеся своїми вчинками, а вчинки інших людей осуджуєте або погано інтерпретуєте.

Хай тільки хтось вас принизить або засудить щось у вас — як же ви тоді гніваєтеся, як ображаєтеся на цю людину; у вас виникає бажання помсти, а коли нічим не можете відповісти, то щонайменше живите і тримаєте в серці образу на неї.

Отже, постановіть від сьогодні приборкати потяги любові до себе і власної вродженої пихи. Не переоцінюйте своїх заслуг, пам’ятайте, що самі по собі ви більше схильні до гріха, ніж до добра. Терпеливо зносьте задля Бога всі приниження і впокорення, знаючи, що ви їх заслужили вашими гріхами. Не зневажайте інших і не вважайте себе вищими за них.

 

Ввірення себе святому Йосифу

Святий Йосифе, благаю тебе заради твого батьківського серця і заради любові до Ісуса, ввіреного твоїй опіці, і заради любові, якою Ісус любив тебе: подбай, будь ласка, про освячення моєї душі! Будь моїм провідником, будь моїм прикладом, будь моїм заступником перед Богом. Випроси мені цю благодать, щоб я вірно дотримувався постанови, яку сьогодні прийняв, і щоб завжди старався триматися чесноти, про яку я сьогодні роздумував, щоб через наслідування твого святого життя я осягнув вічне щастя в Небі. Амінь.

 

Молитва

Святий Йосифе, принижений людьми і великий в очах Бога, випроси мені справжнє смирення.

 

Постанова

Сьогодні я терпеливо зноситиму будь-яке приниження або зроблю послугу якійсь людині, до якої моє самолюбство відчуває відразу.

 

Літанія до св. Йосифа

 

Господи, помилуй!
Христе, помилуй!
Господи, помилуй!

Христе, почуй нас!
Христе, вислухай нас!

Отче Небесний, Боже,  помилуй нас.
Сину, Відкупителю світу, Боже,  помилуй нас.
Духу Святий, Боже,  помилуй нас.
Свята Трійце, Єдиний Боже,  помилуй нас.

Свята Маріє,  молись за нас.
Святий Йосифе,  молись за нас.
Преславний нащадку Давида,  молись за нас.
Світло патріархів,  молись за нас.
Обручнику Богородиці,  молись за нас.
Опікуне Відкупителя,  молись за нас.
Пречистий страже Діви,  молись за нас.
Годувальнику Сина Божого, молись за нас.
Дбайливий оборонцю Христа,  молись за нас.
Слуго Христа,  молись за нас.
Служителю спасіння,   молись за нас.
Голово святого Сімейства, молись за нас.
Йосифе найправедніший,  молись за нас.
Йосифе пречистий,  молись за нас.
Йосифе найрозсудливіший,  молись за нас.
Йосифе наймужніший, молись за нас.
Йосифе найслухняніший,   молись за нас.
Йосифе найвірніший,  молись за нас.
Дзеркало терпеливості,  молись за нас.
Друже вбогості,  молись за нас.
Прикладе трудівників,  молись за нас.
Окрасо сімейного життя,  молись за нас.
Опікуне дів,  молись за нас.
Опоро сімей,  молись за нас.
Опоро в труднощах,  молись за нас.
Втіхо нещасливих,  молись за нас.
Надіє хворих,  молись за нас.
Покровителю вигнанців,  молись за нас.
Покровителю знедолених,  молись за нас.
Покровителю вбогих, молись за нас.
Покровителю вмираючих, молись за нас.
Постраху пекельних духів, молись за нас.
Опікуне святої Церкви, молись за нас.    

Агнче Божий, що береш гріхи світу, Господи, прости нас.
Агнче Божий, що береш гріхи світу, Господи, вислухай нас.
Агнче Божий, що береш гріхи світу, помилуй нас.  

В. Боже, Ти поставив Йосифа на сторожі Твого Дому.
У. І господарем усього багатства Твого.

В. Молімося: Боже, Ти своїм незбагненним Провидінням обрав святого Йосифа за Обручника Пресвятої Матері Твого Сина. Просимо Тебе: вчини так, щоб ми заслужили його заступництво в небі, бо як опікуна вшановуємо його на землі. Котрий живеш і царюєш на віки вічні. Амінь.

 

Переклад CREDO за:Bernardynkі

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

св. Йосиф

МІСЦЕ

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Ми працюємо завдяки вашій підтримці
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, технічне обслуговування, роботу веб-майстра та гонорари фахівців.

Наші реквізити:

monobank: 5375 4141 1230 7557

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Підтримайте фінансово. Щиро дякуємо!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.

Поля відмічені * обов'язкові для заповнення.

[recaptcha]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: