Біблійні роздуми

Міст між небом і землею

11 Серпня 2021, 18:58 2919

Роздуми над Словом Божим на четвер ХІХ звичайного тижня, рік І

Господь сказав Ісусові: «Сьогодні почну звеличувати тебе в очах всього Ізрáїля, щоб вони зрозуміли, що як Я був з Мойсеєм, так буду і з тобою. Ти ж повелиш так священникам, що несуть ковчег завіту: Як дійдете до Йордану, станьте на краю берега».

І промовив Ісус до синів Ізрáїля: «Підійдіть ближче та послухайте слів Господа, Бога вашого. Ось по чому взнаєте, що посеред вас є Бог живий, і що Він прожене геть з-перед вас ханаанян: оце кивот завіту Господа всієї землі пройде перед вами через Йордан. І коли ноги священників, що несуть кивот заповіту, Господа всієї землі, стануть у воді йорданській, води йорданські розділяться: ті, що надпливають згори, стануть валом».

Як же народ рушив зо своїх наметів, щоб переправитись через Йордан, священники, що несли ковчег завіту, були перед народом. І як тільки ті, що несли кивот, прийшли до Йордану, і ноги священників, що несли кивот, змочилися край води, — Йордан же виступає всюди з берегів під увесь час жнив, — вода зупинилась: та, що текла згори, стала валом вельми далеко, коло міста Адам, що біля Цартану; а та, що текла вниз у Арава-море, море Солоне, цілком відплила, і народ перейшов Йордан навпроти Єрихону. Священники ж, що несли ковчег завіту, стояли на суші посеред Йордану непорушно, тим часом як увесь Ізрáїль переходив по сухому, аж покіль увесь народ не перейшов через Йордан.

І. Н. 3, 711. 1317

Сьогоднішнє читання показує нам важливу роль, яку священники відігравали у стародавньому Ізраїлі, зокрема, у подорожі ізраїльтян до Обітованої Землі. Ісус Навин закликав їх увійти в річку Йордан перед усіма людьми і залишатися там, поки всі не переправляться. Дотримуючись цього наказу, чоловіки мали вчинити знак і буквально зробити крок віри. Вони не мали впевненості, що річка пересохне, але довірились тому слову, що Господь прорік через Ісуса Навина, та пішли вперед. Завдяки їхній вірі, весь ізраїльський народ зміг перетнути Йордан. Безсумнівно, Бог міг зупинити води ріки самостійно, без цього знаку. Але таким чином Господь підкреслює, що Він вибрав і встановив священників для виконання святого служіння.

Сьогодні Бог так само вибирає і посилає священників, щоби вони провадили, навчали та освячували Його народ на шляху до нової обітованої землі — Царства Небесного. Діючи за наказом і прикладом Христа, вони покликані бути мостом між небом і землею, покликані щодня робити крок віри, щоб ми могли залишати землю гріха і переходити на берег благодаті. Варто згадати, що Папа Римський має титул Summus Pontifex, тобто Найвищий будівничий мостів.

Але не тільки священники виконують цю святу місію. Нагадаймо собі: уся Церква, усе Тіло Христове є мостом між небом і землею. Кожен із нас покликаний брати участь у місії Ісуса Христа. Бог прагне спасіння всіх людей, незалежно від професії, соціального чи церковного статусу, і закликає кожного з нас вести інших до Царства Божого. Виконуючи це служіння, ми допомагаємо ближнім і самі зростаємо у благодаті та знаходимо милосердя, згідно зі словами святого апостола Якова: «Той, хто навернув грішника з хибної його дороги, спасе його душу від смерти і силу гріхів покриє» (Як 5, 20). Тому допомагати ближнім «переходити на інший берег» — це не тільки покликання та обов’язок, але й спасенний привілей!

Тож запитай тепер у Господа, як ти можеш послужити мостом до вічного життя. Почни зі щоденної молитви за твоїх знайомих, які далекі від Господа. Попроси Святого Духа допомогти тобі знайти можливості поділитися вірою з цими людьми. І коли з’явиться нагода, згадай ізраїльських священників, зроби наступний крок віри та спостерігай за тим, що учинить Бог.

«Ісусе, покажи мені, як я можу сьогодні послужити мостом між землею та небом».

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться Ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого. Амінь.

Підпишіться на «Слово між нами» у Telegram та Instagram, а також приєднайтеся до чату Роздумів над Словом Божим у Viber.

Щодня о 9.00 год. з каплиці Отців Маріянів у Харкові транслюється Служба Божа. Трансляцію дивіться на YouTube-каналі журналу «Слово між нами»

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

МІСЦЕ

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Ми працюємо завдяки вашій підтримці
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, технічне обслуговування, роботу веб-майстра та гонорари фахівців.

Наші реквізити:

monobank: 5375 4141 1230 7557

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Підтримайте фінансово. Щиро дякуємо!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.

Поля відмічені * обов'язкові для заповнення.

[recaptcha]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: