Біблійні роздуми

Ніхто не може спасти себе сам

22 Липня 2011, 18:45 1208 о. Кирило Лесько


Фото: 1.bp.blogspot.com

 

 

Роздуми до Слова Божого на свято св. Бригіди

 

Без мене ж ви нічого чинити не можете (Йн 15, 5)

Сучасна людина внаслідок різних причин може жити в певній ілюзії, що може існувати в світі незалежно від будь-чого і будь-кого, і прагне до цієї незалежності. Також сучасний гуманізм ставить людину у центрі Всесвіту: все повинно служити людині і її добру. Новий релігійних рух під назвою Нью-Ейдж стверджує, що людина є джерелом добра, сили, надприродних енергій, і навіть сама себе може спасти. Такі думки швидко поширюються і завойовують уми багатьох людей: «можу спастися сам», «в мені є світло і я є світлом», тощо. Це сучасне ідолопоклонство, бо воно наділяє божими прикметами створіння і створінню (тобто собі самій) віддає честь, що належить лише Богові. Можливо, в меншій мирі такі думки присутні і серед деяких християн, які бувають переконані в своїй безпомилковості і винятковості, але насправді мають гріх зарозумілості та гордині.

Ця ілюзія, що все залежить від самої людини, може впроваджувати також і в розпач: бо якщо все залежить від мене, а я відчуваю свою слабкість, невміння, то я пропав, загинув, ніщо і ніхто мене не захистить.

Святий Апостол Павло пише: «Бог викликає у вас і хотіння і діяння за своїм уподобанням» (Флп 2, 13). Те що нам часто здається добром, яке походить від нас, має своє джерело лише в Богові. Бог невидимо і делікатно чинить в нашій душі свою справу, спонукаючи її до добра. Робить це так делікатно, що Його натхнення ми з великим трудом можемо відрізнити від своїх особистих. Натомість те, що ми вміємо робити насправді чудово, це перешкоджати Його волі і доброму діянню в нас своїм егоїзмом і зарозумілістю.

Виноградина – це образ цілої Церкви, головою, якої є Ісус Христос. Христос годує свою Церкву, своєю благодаттю. Вино – плід виноградини, це також Євхаристійний знак, знак Крові Ісуса Христа, якою ми були визволені. Тобто участь в Євхаристійному житті Церви для віруючого означає участь в вічному житті, і навпаки відірваність від Євхаристійного життя через гріх означає духовну смерть.

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інші статті за темами

СЮЖЕТ

спасіння

ПЕРСОНА

св. Бригіда

МІСЦЕ

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Ми працюємо завдяки вашій підтримці
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, технічне обслуговування, роботу веб-майстра та гонорари фахівців.

Наші реквізити:

monobank: 5375 4141 1230 7557

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Підтримайте фінансово. Щиро дякуємо!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.

Поля відмічені * обов'язкові для заповнення.

[recaptcha]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Immediate Unity z-lib books