Біблійні роздуми

Любов означає наперед простити зраду

15 Квітня 2019, 18:58 960

Роздуми над Божим Словом на Великий Вівторок

Якщо тебе колись зраджували — ти, певно, знаєш, як це боляче. Ти довіряв людині найпотаємніше, вона стала тобі близькою, і несподівано зробила за твоєю спиною таке, після чого ваші взаємини перестали бути довірливими. Ісус теж пережив біль зради, причому всіх апостолів. Послухаймо читання з Євангелія від Йоана (Йн 13,21-33.36-38).

Отак сказавши, стривожився Ісус духом. І посвідчив, промовивши: «Істинно, істинно говорю вам: один з-поміж вас мене зрадить!» Учні ж поглянули один на одного розгублено, не відаючи, про кого він говорив. А був за столом, біля грудей, той з його учнів, що його Ісус любив. До нього й кивнув Симон Петро та мовив йому: «Спитайся лишень, хто той, про якого він каже?» Отож той, нахилившись до грудей Ісусових, йому й говорить: «Господи, хто то такий?» «Той, — відповів Ісус, — кому я кусень, умочивши, подам». І вмочив кусень, і подав його Юді Іскаріотському, синові Симона. І ввійшов тоді за куснем у нього сатана. «Що робиш — негайно роби!» — сказав йому Ісус. Та ніхто з тих, що при столі були, не збагнув, до чого він йому це мовив. А що мав Юда скарбничку, то й гадав дехто, що Ісус сказав йому: Купи, чого нам треба на свято, — чи щоб роздав щось бідним. І негайно ж, узявши кусень, вийшов той. А ніч була. І коли вийшов він, Ісус промовив: «Тепер прославився Син Чоловічий, і Бог прославився в ньому. І коли Бог прославився в ньому, то Бог і його прославить у собі, —і прославить його незабаром. Дітоньки, ще трохи я з вами. Шукатимете ви мене, та як я юдеям повідав: куди я іду, ви піти неспроможні, — так само й вам повідаю нині». Каже до нього Симон Петро: «Господи, куди ж ідеш?» Відказує йому Ісус: «Куди я йду, неспроможен єси зо мною нині йти. Аж потім підеш за мною». Петро ж до нього: «Чого бо, Господи, неспроможен я нині йти за тобою? Життя моє за тебе покладу я!» «Життя твоє покладеш за мене? — відрікає Ісус. — Істинно, істинно кажу тобі: Не запіє і півень, а ти вже тричі відречешся мене». 

Євангеліє говорить нам, що Христос знав про майбутній учинок Юди і «стривожився духом» (Йн 13,21). Юда був із Христом майже три роки, пережив разом із Наставником багато випробувань, але тепер пішов проти Нього. Потім Петро привселюдно зрікся Вчителя, а всі інші тихо розчинилися в пітьмі, залишаючи Ісуса самого. Варто поставити собі запитання, для кого з них це було несподіваним? Але це не зруйнувало їхнього зв’язку з Ісусом, тому що Христос наперед прийняв їх і простив, а вони пізніше, як Петро над Генісаретським озером, прийняли Його прощення.

Сьогоднішнє Слово Боже говорить нам, що перед нами є дві дороги: перша, як учні, — злякатися правди і втекти від неї, а друга, дорога Ісуса — прийняти правду, тобто що найближчі тобі люди одного разу зрадять; і, більше того, прийняти, що саме через через цю гору зрад пролягає дорога спасіння для тих, хто зраджує. Адже тільки так вони зможуть побачити свій гріх… І для мене теж Божа Воля — прийняти зради, не засудити і мужньо пройти свій хресний шлях до кінця, щоби хтось інший, побачивши своє падіння, або навернувся, як Петро, або вмер, як Юда.

Тому проси в Бога духовного зору, щоб розуміти Господні дороги, але ще більше проси про силу смирення і довіри до Нього, щоб стати здатним пройти Дорогу Хреста, як Ісус і разом із Ним.

«Господи Ісусе Христе, допоможи мені разом із тобою приймати правду про мене та моїх близьких, щоб я міг не зраджувати Тебе, щоб разом із Тобою йшов на Голгофу, і з Тобою зустрів день Воскресіння із чистим серцем.»

Слава Отцю…

Підпишіться на канал «Слово між нами» у Telegram та приєднайтеся до чату Роздумів над Словом Божим у Viber.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

МІСЦЕ

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

ПІДТРИМАЙТЕ CREDO
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ми з вдячністю приймемо Вашу допомогу. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, роботу веб-майстра та гонорари фахівців. Переказ через ПриватБанк: Пожертвування можна переказати за такими банківськими реквізитами:

5168 7427 0591 5506

Благодійний внесок ПРИЗНАЧЕННЯ ПЛАТЕЖУ: Добровільна пожертва на здійснення діяльності часопису CREDO.

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Щиро дякуємо читачам за жертовність усім, хто нас підтримує!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.
Підпишіться на розсилку
Кожного дня ми надсилатимемо вам листи з найважливішими та найцікавішими новинами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: