Ватикан

Папа: чим є християнська свобода?

20 Січня 2014, 15:33 1622
свобода

Прийняти новину Євангелія у послухові та відкритості заохотив Папа Франциск під час Євхаристії, відслуженої сьогодні зранку, 20 січня 2014 р., в Домі св. Марти.

Святіший Отець вказав, що християнська свобода полягає у послухові Слову Божому, і що ми завжди маємо бути готові прийняти новизну Євангелія і несподіванки Бога. Він згадав слова з Послання до Євреїв: слово Боже живе і діяльне, воно розрізняє чуття та думки серця (див. Євр 4, 12). Аби насправді прийняти Слово Боже, сказав Папа, ми повинні мати внутрішню налаштованість відкритості, готовності вчитися. Він зазначив, що Слово Боже є живим, і тому воно приходить і каже те, що хоче сказати, а не те, чого я очікую або на що сподіваюся, що воно скаже. Це Слово вільне, але воно є несподіванкою, бо наш Бог є Богом несподіванок, Він є новизною.

«Євангеліє — це новина. Об’явлення — це новина. Наш Бог є Богом, який завжди чинить нове і вимагає від нас послуху щодо Його новизни. Ісус у Євангелії є з цього погляду вельми виразним: нове вино — до нових бурдюків! Бог приносить вино, але воно має бути  прийняте в цією відкритістю на новизну. Це називається здатністю до навчання. Ми можемо себе запитати: чи готовий я відкритися на Слово Боже і чи я завжди чиню те, що, як вірю, є Словом Божим? А чи я пропускаю Слово Боже через дистиляційний апарат, і в кінцевому підсумку воно стає чимось зовсім іншим, ніж того хоче Бог?» — зауважив Папа.

Святіший Отець зазначив, що така позиція подібна до пришивання латки з нового сукна до старого вбрання, і тоді дірка робиться ще гірша. Папа підкреслив, що підпорядкування Слову Божому, аби можна було його отримати, це аскетична постава, а не як поведінка Саула, про яку говорить сьогоднішнє перше читання (1 Сам 15, 16-23). Він бо забув, що Бог є несподіванкою і новизною. Він був замкнений у своїх думках, у своїх схемах, і роздумував по-людському.

Папа нагадав, що за часів Саула з частини здобичі Богові приносили жертву. А Саул кинувся на здобич, не був слухняний Слову Божому, і Самуїл дорікав йому за непослух щодо Бога, привласнення Слова Божого, за бунт. Папа вказав, що зарозумілість, непослух, чинення того, що хочу я, а не Бог, є гріхом ідолопоклонства. Він додав, що саме це каже нам замислитися, чим є християнства свобода, чим є християнський послух.

«Християнська свобода і християнський послух є готовністю вчитися, відкритістю на Слово Боже та мужністю, аби ставати новими бурдюками для нового вина, якого невпинно прибуває. Це відвала, аби завжди розпізнавати, розпізнавати — а не релятивізувати. Завжди розпізнавати, що Дух Святий чинить у моєму серці, чого хоче, куди мене провадить, — і бути слухняним. Розпізнавати і слухати. Просімо сьогодні про благодать послуху Слову Божому, тому Слове, яке є живим і діяльним, здатним осягнути прагнення і думки серця», — закінчив свою гомілію Папа Франциск.

 

За матеріалами: Gość Niedzielny

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

МІСЦЕ

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Ми працюємо завдяки вашій підтримці
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, технічне обслуговування, роботу веб-майстра та гонорари фахівців.

Наші реквізити:

monobank: 5375 4141 1230 7557

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Підтримайте фінансово. Щиро дякуємо!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.

Поля відмічені * обов'язкові для заповнення.

[recaptcha]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Immediate Unity z-lib books