Роздуми

Обдаровані

30 Травня 2018, 08:40 1336

Роздуми над Першим читанням на середу VIII Звичайного тижня, рік ІІ

Любі! Знаючи, що ви були викуплені від марного вашого життя, переданого батьками, не тлінним сріблом або золотом, а дорогоцінною кров’ю Христа, як непорочного й чистого Агнця, який був передбачений ще перед заснуванням світу, але з’явився заради вас у кінці часів. Через Нього ви повірили в Бога, який підняв Його з мертвих і дав Йому славу, щоб ваша віра й надія були на Бога.
Очистивши ваші душі на нелицемірне братолюбство через послух істині, ревно й щиросердечно любіть один одного, бо відроджені ви не з тлінного насіння, а з нетлінного, – живим Божим Словом, що перебуває вічно. Адже кожне тіло, немов трава, і всяка слава людини, як квітка рослини: засохла трава, і цвіт опав. А Слово Господнє перебуває вічно! А це те Слово Євангелія, яке сповіщене вам.

1 Пт 1,18-25

Знову Петро звертає наш погляд на дію Бога, який випереджує будь-яку нашу ініціативу.

По-перше, ми викуплені дорогою ціною. За нас був заплачений викуп, і тепер ми вільні. Ціна викупу — життя Христа (=Його кров). Не щось, а Хтось став ціною нашої свободи! Чому ми такі цінні в очах Божих??? Ще перед створенням світу Бог думав про мою свободу!

По-друге, ми очищені. Це слово можна перекласти теж як «освячені». Воно виражене в активному стані (попереднє в пасивному), тобто ми себе очищуємо/освячуємо самі, послушні істині; а також у перфекті, що відсилає до минулого часу, але вказує на його ефект, що триває тепер: ми вже колись були очищені, але й продовжуємо бути освяченими, якщо триваємо в послухові.

По-третє, ми відроджені, або «народжені знову» (пасивний стан перфекту). Через непроминальне Боже Слово ми отримали й далі маємо тепер нове життя, новий шанс жити вічно. Християни вже тепер живуть вічним життям!

Скільки дарів посилає нам Господь!

Патрик Оліх OFM

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

МІСЦЕ

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Ми працюємо завдяки вашій підтримці
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, технічне обслуговування, роботу веб-майстра та гонорари фахівців.

Наші реквізити:

monobank: 5375 4141 1230 7557

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Підтримайте фінансово. Щиро дякуємо!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.

Поля відмічені * обов'язкові для заповнення.

[recaptcha]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Immediate Unity z-lib books