Свята та святі

19 вересня — «Михайлове чудо»

19 Вересня 2022, 15:49 2195

У християн східного обряду сьогодні спомин чуда архістратига Михаїла в Хонах. Це безсумнівно об’єднує православних із католиками візантійського спрямування, які зберегли спільний календар і традиції з православієм, але прийняли верховенство Рима, відмовившись від підпорядкування Москві.

 

Легенда про архангела

Як кажуть легенди, у Фрігії, неподалік від міста Ієраполя, в місцевості під назвою Херотопа, стояв храм в ім’я архістратига Михаїла. Біля храму витікало цілюще джерело. Його походження сильно розбудований народний переказ пов’язує з діяльністю Апостолів Христових, Йоана і Филипа. Вони нібито вбили отруйну єхидну, якій поклонялися місцеві язичники, і прорекли, що замість цього люди поклонятимуться істинним чудесам та істинному Богу. Після того як вони пішли з тих країв, з’явилося чудотворне джерело, яке зцілювало всіх, хто входив у нього з вірою.

Храм цей спорудив за своєю ревністю та відданістю один із жителів Лаодикії, на вдячність Богу та святому Михаїлу за зцілення його німої дочки водою з джерела. Архангел Михаїл, з’явившись уві сні батькові німої дівиці, ще не просвіченому святим хрещенням, відкрив йому, що його дочка отримає дар мовлення, випивши води з джерела.

Дівчина справді отримала біля джерела зцілення й почала розмовляти. Після цього чуда батько з дочкою і все його сімейство охрестилися, і старанністю вдячного батька постав храм на честь святого архангела. До джерела стали приходити по зцілення не тільки християни, але і язичники. Багато хто з язичників відрікалися від ідолів і зверталися до віри во Христа.

У цьому храмі 60 років виконував паламарське служіння благочестивий чоловік на ім’я Архип. Проповіддю про Христа і прикладом богоугодного життя він багатьох язичників приводив до віри во Христа. У своєму озлобленні язичники задумали знищити храм і заодно погубити Архипа, який не відлучався від храму. Вони десять днів копали рів, щоби скерувати води двох місцевих річок, які текли з гори, на храм, що стояв біля її підніжжя.

Архип не мав змоги завадити їм, а втікати не збирався; тож йому не залишалося нічого іншого, як молитись. І коли дві річки вже злилися в єдиний бурхливий потік та понеслися на храм — несподівано явився архістратиг Михаїл, «в образі прекрасного і дуже світлого мужа, як колись він явився пророку Даниїлу», вдарив своїм жезлом у кам’яну гору і, зробивши в ній велику розщелину, скерував туди потік води.

 


Явлення архангела Михаїла Архипу Херотопському. 895 рік, мініатюра з Менологію Василія ІІ (Ватиканська бібліотека). Джерело: Вікіпедія

 

Отак храм залишився неушкодженим. Побачивши таке чудо, язичники у страху бігли геть, а святий Архип та християни, що зібралися в храмі, славили Бога і дякували святому архістратигу Михаїлу за допомогу. Місце ж, де відбулося чудо, дістало назву Хони, що означає «отвір», «тріщина».

Що цікаво, назва «Херотопа» (Керетопе) пов’язане з грецьким «радуйся» (хайре) і може сприйматись як «місце радості»; Хони (Кона) — місто, більше відоме християнам як Колосси. Так, саме до колосян писав свої листи Апостол Павло. Це ті самі місця, про які ми читаємо в Діяннях!

 

Не може бути, щоб неправда перемогла

«Для чого свята Церква нагадує нам про це чудо, яке відбулося у 4-му столітті? Таких чудес архістратиг Михаїл звершував багато, але для чого Церква таке чудо святкує вже понад півтори тисячі років? Церква, святкуючи це свято, хоче нагадати нам, щоб ми мали тверду надію на Бога і на молитви, і допомогу ангелів Божих, що архангели і ангели, які є служителями Бога не залишають християнський рід і оберігають його від усякого зла.

Ось згадаємо, коли архістратиг Михаїл знищив сто вісімдесят п’ять тисяч війська полководця Синахирима, який хотів знищити Єрусалим і вночі архангел явився й знищив це військо Синахирима і звичайно Єрусалим залишився неполоненим, зберігся, а військо загинуло.

 

 

Україна зараз страждає від агресії з боку Росії. Але архістратиг Михаїл захистить і Україну від нашестя іноплемінників. Ми будемо ще святкувати перемогу над ними тільки треба молитися до Господа нашого Ісуса Христа, щоб він послав архістратига Божого Михаїла і він знищив наших ворогів й дарував нашій землі мир. Не може бути, щоб неправда перемогла Бога. Якби неправда перемагала, то це б означало, що Бога немає. Але Бог є і діє. Він створив цей світ і Він промишляє про цей світ; і тому не допустить того, щоб торжествувала неправда. Але якщо Господь і попустив нам ці страждання і смерть, яку маємо на Сході, то це для того, щоб ми навернулися до Бога, щоб об’єдналися, щоб виявили свою любов один до одного. І українці роблять це. Ви бачите як кращі сини і дочки віддають своє життя, а Господь сказав: ‘Ніхто не має більшої любові, якщо хто душу свою віддасть за своїх друзів’.

Будемо молитися до архістратига Божого Михаїла, щоб він як допомагав роду християнському так нехай допоможе і нам перемогти агресора і встановити в Україні мир і злагоду» (з проповіді Патріарха Філарета на свято чуда в Хонах).

За матеріалами: Свято-Михайлівський Золотоверхий чоловічий монастир, Archangel, Українська Православна Церква Київський патріархат

 

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

МІСЦЕ

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Ми працюємо завдяки вашій підтримці
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, технічне обслуговування, роботу веб-майстра та гонорари фахівців.

Наші реквізити:

monobank: 5375 4141 1230 7557

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Підтримайте фінансово. Щиро дякуємо!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.

Поля відмічені * обов'язкові для заповнення.

[recaptcha]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Immediate Unity z-lib books