Роздуми

Без укорінення у Бозі щастя неможливе: духовні настанови кардинала Сара

13 Січня 2023, 17:33 1652

Перед початком нового року Різдво відкриває світові те, що йому насправді потрібно. Але як легко не помітити ясел як джерела усіх змін!

Немовля-Спаситель перевертає світові пріоритети з ніг на голову. Його бідність і мовчання вказують на минущість світу та незначущість більшості наших турбот перед обличчям вічності. Нам потрібно тільки одне, — і це Він. Ісус — Князь миру, який наводить лад у світі, хоча й не одразу. Він поступово творить своє звільнення у наших серцях.

Переглядаючи класичні різдвяні фільми, — «Це прекрасне життя», «Різдво Чарлі Брауна», різні версії «Різдвяної пісні» Діккенса тощо, — я дійшов висновку, що кожен із них розповідає ту саму важливу історію. Використовуючи приклад Різдва, вони говорять нам, щоб ми прийняли справжній сенс життя як належне. Це оновлення змінює пріоритети — зокрема, сприяє відходу від накопичення багатства, нескінченного бажання мати гроші, гроші і знову гроші, та комерціалізації того, що має бути святим. Бог хоче змінити нас навіть більше, ніж цих персонажів. Трансформація вигаданих героїв — це світське нагадування про реальні зміни, які можуть у нас відбутися. Ми можемо стати святими. Ми можемо використовувати свою роботу, земне майно та стосунки для слави Божої та щастя інших.

Як і Скруджеві напередодні Різдва, нам також добре було би мати провідника. Одним із найкращих для мого власного духовного життя є гвінейський кардинал Робер Сара, який працював у Римській Курії з 2001 по 2021 рік. Дотримуючись шляху покійного Папи Бенедикта XVI, кардинал Сара є поборником літургійної духовності, ставлячи поклоніння Богові понад усе. Його «Катехизм про духовне життя» демонструє цей підхід, організовуючи своє вчення навколо семи Таїнств.

Кардинал Сара описує це літургійне та сакраментальне бачення як містичну відповідність Христу:

«Перш за все, християнське життя, про що свідчить уся Традиція, є наслідуванням Христа. Для того, щоб змусити нас увійти у сопричастя з таємницями Його власного життя, Ісус залишив нам Таїнства, які слугують нам дороговказами, коли ми слідуємо за Ним у нашій подорожі. Як казав святий Хосемарія Ескріва, Таїнства є для нас “джерелом божественної благодаті та чудовим виявом Божого милосердя до нас”. Духовне життя змінює нас на постійному шляху навернення, коли ми стаємо більш схожими на Христа у тому, щоб позбутися своїх прихильностей і глибше прийняти Його життя».

Далі кардинал розкриває цей процес навернення як своєрідний маршрут, якого кожен із нас повинен дотримуватися у сакраментальному житті:

«Ця визвольна подорож, про яку розповідає книга Вихід, є прообразом внутрішньої подорожі, яку покликаний здійснити кожен християнин протягом свого життя. Бог витрачає свій час, щоб підкорити наші серця, щоб підготувати їх до Нового Завіту з Ним». 

Розмірковуючи про абсолютну необхідність поклоніння Богові, попри будь-які спроби урядів обмежити його, кардинал Сара закликає вийти з панування фараона до свободи поклоніння Господу:

«У розповіді про тривалу боротьбу між фараоном і Мойсеєм у книзі Вихід йдеться саме про свободу віросповідання — припис, яка залежить лише від Бога і не може бути об’єктом будь-якого компромісу».

Без укорінення у Бозі неможливе справжнє щастя і свобода. Як зазначає кардинал, справжня трансформація, якої ми потребуємо, полягає в тому, щоб перейти від життя у гріху до сопричастя з Пресвятою Трійцею:

«Ми ніколи не зможемо повноцінно жити своїм християнським життям, якщо не дозволимо Богові звільнити нас від нашого гріха, як Він вивів свій народ із поневолення в єгипетській землі — і якщо не дамо Йому вчинити це, щоб наше людське існування стало відповідним буттю самої Трійці, щоб у такий спосіб ми стали учасниками божественної природи, уподібнившись до Сина Божого».

Різдво так сильно резонує у нас, бо всі ми прагнемо любові, щастя, радості та миру. Різдвяний період викликає ці емоції, але комерціалізовані історії не можуть забезпечити того, що вони обіцяють. Вони вказують на можливість переміни, можливість початку чогось нового, але кардинал Сара вказує на справжнє джерело цієї бажаної переміни — не на туманний «дух Різдва», а на Того, хто народився, щоб спасти нас від гріха, і хто приведе нас до справжньої Обіцяної землі.

Переклад CREDO за: Р. Джаред Стаудт, Catholic World Report

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

кардинал Сара

МІСЦЕ

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Ми працюємо завдяки вашій підтримці
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, технічне обслуговування, роботу веб-майстра та гонорари фахівців.

Наші реквізити:

monobank: 5375 4141 1230 7557

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Підтримайте фінансово. Щиро дякуємо!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.

Поля відмічені * обов'язкові для заповнення.

[recaptcha]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Immediate Unity z-lib books