Поради

Як не перетворити молитву «Отче наш» на механічну дію?

03 Травня 2024, 15:08 1364

Як молитися формульними молитвами, вкладаючи у них все серце, розум і силу? Це часто буває справжнім викликом для християн, зокрема католиків.

Надто легко звести це до механічної дії, просто повторюючи слова та жести, так, ніби ми не молимось, а гортаємо меню у «МакДональдсі».

Таке буває й у випадку з «Отче наш», молитвою, якої навчив своїх учнів сам Ісус. Однак Ісус не хотів, щоб вони робили це механічно, без натхнення Святого Духа.

 

Молитва у Дусі

Катехизм Католицької Церкви коментує це у розділі про молитву: 

«Але Ісус не залишає нам формули, яку слід повторювати механічно. Як і в кожній усній молитві, через слово Боже Святий Дух навчає Божих дітей молитися до Свого Отця. Ісус дає нам не тільки слова нашої синівської молитви; воднораз Він дає нам Духа, завдяки якому ці слова стають у нас “духом і життям”» (ККЦ, 2766). 

Катехизм заохочує нас звертатися по допомогу до Святого Духа щоразу, коли ми молимось, особливо коли ми молимось «Отче наш». Молитва має бути дією, натхненною як нашим власним духом, так і Святим Духом. У нас буде більше шансів на це, якщо ми запросимо Святого Духа наповнити нас духом молитви.

 

Авва! Отче!

Ще один аспект, про який слід пам’ятати, це те, що «Отче наш» має бути молитвою сина чи доньки Божої. Вся молитва має бути спрямована на зміцнення наших стосунків із Богом, якого ми називаємо Отцем.

Катехизм говорить:

«Більше того: доказ і можливість нашої синівської молитви полягає в тому, що Отець послав у наші серця Духа Сина свого, який взиває: “Авва, Отче!”. Позаяк наша молитва висловлює наші бажання перед Богом, то й Він теж, Отець, що “проникає у серця, знає, чого бажає Дух, бо ж Він (Дух) заступається за святих згідно з Божою волею”. Молитва “Отче наш” входить у таїнство післанництва Сина і Духа» (ККЦ, 2766).

Перш за все нам потрібно усвідомити: якщо ми хочемо, щоб наша молитва перейшла з голови до серця, нам потрібна божественна допомога. Бог прагне не лише навчити нас слів молитви, але й тому, як молитися всім нашим єством.

Переклад CREDO за: Aleteia

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

МІСЦЕ

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Ми працюємо завдяки вашій підтримці
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, технічне обслуговування, роботу веб-майстра та гонорари фахівців.

Наші реквізити:

monobank: 5375 4141 1230 7557

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Підтримайте фінансово. Щиро дякуємо!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.

Поля відмічені * обов'язкові для заповнення.

[recaptcha]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: