Біблійні роздуми

Батьки — перші апостоли для своїх дітей

14 Лютого 2022, 18:48 1522

Літургійні читання східного обряду та роздуми із журналу «Скинія» на 15 лютого

Закон Мойсея вимагав, щоби на 40-й день після народження першого сина батьки прийшли до єрусалимського Храму та пожертвували свого первородного Господу, а мати відбула обряд ритуального очищення. Марія з Йосифом так і вчинили. Цей обряд мав на меті посвятити первородного сина Богу на згадку про те, як свого часу Бог урятував від смерті первородних синів Ізрáїля у Єгипті.

Євангелія наголошують на цій події, тому що вона стає моментом великого об’явлення особи Христа. Старий Симеон, побачивши Дитя Ісуса, зворушився та, натхнений Святим Духом, вітає Його як світло на просвіту поганам; славу твого люду — Ізрáїля; знак протиріччя. Але треба помітити й ширший контекст цього опису. Погляньмо на слова, якими починається уривок. Марія та Йосиф привели його в Єрусалим поставити Його перед Господом. Придивімося також до слів, якими завершується уривок та які дають нам можливість побачити дещо з укритого життя Святої Родини в Назареті: Хлоп’я ж росло й міцніло, сповнюючися мудрістю, і Божа благодать була на ньому.

У християнстві вже не існує цього мойсеєвого обряду посвячення первородного сина Господу. Але його духовне значення збереглося та є досі актуальним. Християнські батьки також мають, в дещо інший спосіб, принести новонароджене немовля до Бога та допомогти дитині потім рости в мудрості й благодаті. Тобто рости не тільки фізично й розумово, але й духовно.

Що сьогодні означає присвятити свою дитину Господу? Це означає визнати, що діти є даром Бога, а отже, належать передовсім до Нього, а вже потім до своїх батька й матері. Саме Бог у момент зачаття створює в дитині духовне начало, яке ми називаємо душею. Зрештою, не вистачить присвятити Господу дітей лише раз у житті, на Хрещенні. Це треба робити завжди, щодня. Батьки мають завжди піклуватися про християнське виховання своїх дітей, передавати їм віру. Не уникати цього обов’язку та не передавати його повністю парафії чи школі. Саме батьки є першими апостолами для своїх дітей. І йдеться не лише про виховні бесіди. Батьки є апостолами, коли дитина бачить їх на молитві, отримує від них відповіді на свої питання та чує їхні судження в різних життєвих ситуаціях.


Журнал «Скинія» — греко-католицький двомісячник, присвячений щоденній духовності.

Підтримайте автора роздумів — «Скинію»!
▪️Новий номер картки ПриватБанк: 5169 3305 2243 6531 (Чобіт Ольга Іванівна)
▪️Для власників картки Монобанк: https://send.monobank.ua/jar/7CJJ5U5JwP
Обов’язково просимо написати електронного листа на адресу skinia.ua@gmail.com

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

МІСЦЕ

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Ми працюємо завдяки вашій підтримці
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, технічне обслуговування, роботу веб-майстра та гонорари фахівців.

Наші реквізити:

monobank: 5375 4141 1230 7557

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Підтримайте фінансово. Щиро дякуємо!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.

Поля відмічені * обов'язкові для заповнення.

[recaptcha]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Immediate Unity z-lib books