Ватикан

Святий Дух нагадує нам про найважливіше: що ми — Божі діти

14 Травня 2023, 16:17 907

Думками про те, як Святий Дух діє в нашому житті як Утішитель і як Адвокат, Папа Франциск ділився з учасниками недільної молитви.

«Я попрошу Отця, і дасть вам іншого Утішителя, щоби з вами був навіки», — сказав Ісус учням, прощаючись із ними перед страстями. На цій обіцянці Папа Франциск зосередив свої роздуми, якими поділився опівдні, 14 травня 2023 р., перед молитвою «Царице Неба». Промовляючи з вікна Апостольського палацу у Ватикані до туристів і молільників, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, він зауважив, що слово, яке Ісус використовує в Євангелії, на означення Святого Духа, — «Параклет», — має два значення: утішитель і адвокат. Це означає, що «Святий Дух не залишає нас наодинці, перебуває близько, немов адвокат, що допомагає обвинуваченому, перебуваючи поруч». Тож Святіший Отець зупинився на цих двох аспектах: близькість і допомога проти обвинувача — пише Vatican News.

 

Справжній і вірний друг

Щодо близькості, то Наступник святого Петра зауважив, що Святий Дух хоче перебувати з нами, Він не «принагідний гість, що приходить із візитом ввічливості», Він — «життєвий товариш», «терпеливий, коли ми падаємо». «Ба більше, коли ми переживаємо випробування, то Святий Дух утішає нас, приносячи Божі прощення та силу. І коли ставить нас перед обличчям наших помилок і виправляє нас, то робить це ввічливо: в Його голосі, що промовляє до серця, завжди присутній тембр ніжності й тепло любові», — сказав Папа, зазначаючи, що Святий Дух є вимогливим, бо Він — «справжній і вірний друг», який нічого не приховує та підказує, «що потрібно змінити та як зростати».

 

Надійний заступник

Другим аспектом, про який говорив Святіший Отець, — те, що Святий Дух є «нашим адвокатом», який захищає нас перед обвинувачами, насамперед — перед нами самими, «коли ми себе не любимо і не прощаємо собі», перед світом, «який відкидає мов непотріб те, що не відповідає його схемам», і перед дияволом, який «робить усе для того, щоб ми почувалися бездарними і нещасними». Святий Дух підказує нам, що ми маємо говорити. Як? Нагадуючи все те, що сказав Ісус. «Він пригадує нам слова Євангелія, і таким чином дає нам змогу відповісти дияволу-обвинувачу не нашими, а Господніми словами», — сказав Папа, наголошуючи, що коли ми призиваємо Святого Духа, то «вчимося приймати і пам’ятати найважливішу життєву реальність», яка захищає нас від обвинувачень зла: те, що «ми — улюблені Божі діти».

Підсумовуючи, Святіший Отець заохотив запитувати себе, як часто ми молимося до Святого Духа. Чи прислухаємося до Його голосу, як і тоді, коли Він підбадьорює нас, так і тоді, коли виправляє? І чи відповідаємо словами Ісуса на обвинувачення лукавого? «Нехай же Пресвята Марія зробить нас слухняними голосу Святого Духа й чутливими до Його присутності», — сказав він.

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

Папа Франциск

МІСЦЕ

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Ми працюємо завдяки вашій підтримці
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, технічне обслуговування, роботу веб-майстра та гонорари фахівців.

Наші реквізити:

monobank: 5375 4141 1230 7557

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Підтримайте фінансово. Щиро дякуємо!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.

Поля відмічені * обов'язкові для заповнення.

[recaptcha]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Immediate Unity z-lib books