Погляд

Ісус — невидимий целебранс кожної Меси

04 Липня 2024, 16:31 374

Іноді буває легко забути, що Ісус істинно присутній на кожній Месі, а священник чи єпископ є лише знаряддями Його чудодійної сили. Сам собою священник не може нічого досягти без надприродної допомоги Бога, який діє через нього.

Катехизм Католицької Церкви пояснює, що саме Ісус є головним агентом Євхаристії:

«Християни приходять на це саме місце на євхаристійне зібрання. Очолює його Христос, Який є головною діючою особою в Євхаристії. Він — Первосвященик Нового Союзу. Він невидимо головує на кожній Євхаристійній відправі. Єпископ або пресвітер, який представляє Його in persona Christi capitis (діючи в особі Христа-Голови), головує на зборах, виголошує слово після читань, приймає принесені дари, проказує Євхаристійну молитву» (ККЦ, 1348).

Святий Йоан Павло ІІ підкреслює цю фразу у своїй енцикліці «Ecclesia de Eucharistia» і нагадує про її значення:

«Вираз, неодноразово вжитий Другим Ватиканським Собором, згідно з яким “священник-служитель, діючи в особі Христа, приносить Євхаристійну Жертву”, був міцно вкорінений у папському вченні. Як я вже зазначав в інших випадках, фраза in persona Christi означає більше, ніж жертвувати “в ім’я” або “замість” Христа. In persona означає конкретне сакраментальне ототожнення з вічним Первосвященником, який є автором і головним суб’єктом цієї Жертви, у якій, насправді, ніхто не може зайняти Його місце».

Це вчення — одна з причин, чому священник говорить від першої особи: «Це тіло Моє». Він, звісно ж, має на увазі не своє власне тіло, а Тіло Ісуса, і промовляє ці слова так, ніби їх промовляє Ісус.

Насправді Ісус містичним чином промовляє ці слова через священника, стаючи присутнім у євхаристійному хлібі та вині.

Священник — це просто Боже знаряддя. Хоча на позір може здаватися, що він є головним служителем Меси, саме Христос є тим целебрансом, який діє «за лаштунками» під час кожної дії священника.

Читайте також: Падре Піо і Євхаристія: він бачив Господа Ісуса в Гостії

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

МІСЦЕ

За матеріалами: Aleteia

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Ми працюємо завдяки вашій підтримці
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, технічне обслуговування, роботу веб-майстра та гонорари фахівців.

Наші реквізити:

monobank: 5375 4141 1230 7557

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Підтримайте фінансово. Щиро дякуємо!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.

Поля відмічені * обов'язкові для заповнення.

[recaptcha]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: