Погляд

Чому св. Григорій Нісський порівнював духовне життя з залізом

02 Липня 2024, 12:53 386

Розмірковуючи про духовне життя, ми часто маємо спокусу думати про нього, як про щось абстрактне.

Хоча час від часу це може бути корисно для визначення певних духовних реалій, такі уявлення можуть недостатньо відгукуватися у нас, або бути недостатньо змістовними для нашого розуму і серця.

Святий Григорій Нісський у своїй проповіді про духовне життя провів ілюстративну аналогію між духовним життям і шматком заліза:

«Для прикладу візьмемо шматок заліза. Хоча раніше він міг бути чорним, точильний камінь зчистив із нього іржу, і він почав яскраво сяяти та відбивати сонячне проміння. Так само і з нашою “внутрішньою людиною” — тобто з тим, що Господь має на увазі під “серцем”».

Далі святий Григорій продовжує своє порівняння, пояснюючи, як наше власне духовне очищення відображає дію Божої благодаті всередині нас:

«Як тільки людина видалить зі своєї душі шар бруду, утворений через її гріховне недбальство, вона знову набуде схожості зі своїм Архетипом і стане доброю. Бо те, що нагадує найвище Добро, саме собою є добрим. Якщо після цього людина зазирне у себе, то отримає блаженне бачення. Це блаженство чистих серцем: бачачи власну чистоту, вони бачать божественний Архетип, віддзеркалений у собі».

Таїнство сповіді — це найефективніший спосіб зчистити «шар бруду», який міг утворитися на нашій душі через наші гріхи. Та сповідь — це лише початок, оскільки ми можемо віддзеркалювати Божу доброту лише тоді, коли постійно повертаємося до Бога і формуємо своє життя за Його образом.

Святий Григорій продовжує свої роздуми, пояснюючи, як потрібно будувати своє життя за прикладом Ісуса:

«Бо Бог є чистотою; Він вільний від гріха і чужий усякому злу. Якщо це можна буде сказати про тебе, то Бог точно буде всередині тебе. Якщо твій розум незаплямований жодним злом, вільний від гріха і очищений від усякої плями, тоді ти істинно благословенний, бо зір твій гострий і ясний. Очистившись, ти бачиш те, чого інші не бачать. Коли туман гріха більше не затьмарює око твоєї душі, ти маєш це ясне блаженне бачення в спокої та чистоті власного серця».

Щоби краще наслідувати Ісуса, нам потрібно спершу позбутися того, що затьмарює нашу душу, щоб ми могли краще відображати чистоту Христа.

Читайте також: Духовне життя — це пиття з чистого джерела

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інші статті за темами

МІСЦЕ

За матеріалами: Aleteia

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Ми працюємо завдяки вашій підтримці
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, технічне обслуговування, роботу веб-майстра та гонорари фахівців.

Наші реквізити:

monobank: 5375 4141 1230 7557

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Підтримайте фінансово. Щиро дякуємо!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.

Поля відмічені * обов'язкові для заповнення.

[recaptcha]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: