Біблійні роздуми

Щоб перейти від смерті до життя

25 Квітня 2023, 18:54 1328

Літургійні читання східного обряду та роздуми із журналу «Скинія» на 15 травня

І тим, що в гробах — життя дарував. Цю радісну фразу Воскресного тропаря у Пасхальні дні ми чуємо дуже часто. Радість перемоги Воскреслого Христа над смертю триває у наших серцях протягом усього пасхального часу. Смерть переможена. Своєю смертю Ісус смерть поправ, тобто знищив, позбавив будь-якої влади, перетворив, по суті, у ніщо. Ми, які через гріх були у владі смерті, стали вільними від неї.

Саме із цією головною Євангельською благовістю — про смерть і воскресіння нашого Спасителя і перегукується пропонований уривок. Бо як Отець воскрешає мертвих і оживляє, так і Син, кого хо­че, оживляє (Йо 5, 21). Але річ у тім, що Син і Отець — одно, а тому Отець посилає Сина, а Син воплочується через любов Бога-Тройці до людей. Ісус є одним із Тройці, і саме тому у Його любові до нас відчитуємо Любов Отця, адже  що Він робить, — те й Син та­кож робить (Йо 5, 19). Доказ цієї Любові Бога до нас знаходимо в Євангелії Утрені Страстей: Сам бо Отець вас любить, тому і Син помер, воскрес, а своїм воскресінням тим, що в гробах — життя дарував задля любові цілої Божественної Тройці до свого творіння — людини.

З іншого боку, у Євангельському читанні знаходимо умову нашого вічного життя і воскресіння: Хто слухає Моє слово і вірить у То­го, хто послав Мене (Йо 5, 24). Ми вже спасенні і відкуплені. Але мусимо це спасіння прийняти: Господь не може нам його нав’язати. Приймати чи не приймати його акт нашої доброї волі. І цей акт якраз і має здійснитись у слуханні Його слова… А слухаючи Його слово мусимо також і жити згідно із ним.

Адже саме Він буде нас судити, бо Йому Отець передав весь суд. Щоб не бути упередженим. Адже саме Син, так як і ми був у тілі, мав голод, спрагу, сміявся, плакав, втомлювався, тішився, словом уподібнився нам у всьому, крім гріха.

Тому й ми, наслідуючи Його, слухаючи і виконуючи Його слово від смерті перейдемо у життя. Бо якщо будемо слухати і дотримуватись Його слова, то цим і довершимо прийняття Його великого дару Спасіння і обожествлення. Йдучи за Його повеліннями будемо щасливі у земному житті, а згодом: матимемо вічне життя, (…) бо перейдемо від смерті до життя (Йо 5, 17-22).


Журнал «Скинія» — греко-католицький двомісячник, присвячений щоденній духовності.

Підтримайте автора роздумів — «Скинію»!
▪️Новий номер картки ПриватБанк: 5169 3305 2243 6531 (Чобіт Ольга Іванівна)
▪️Для власників картки Монобанк: https://send.monobank.ua/jar/7CJJ5U5JwP
Обов’язково просимо написати електронного листа на адресу skinia.ua@gmail.com

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

МІСЦЕ

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Ми працюємо завдяки вашій підтримці
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, технічне обслуговування, роботу веб-майстра та гонорари фахівців.

Наші реквізити:

monobank: 5375 4141 1230 7557

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Підтримайте фінансово. Щиро дякуємо!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.

Поля відмічені * обов'язкові для заповнення.

[recaptcha]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: