Світ

Папа: Церква — це спільнота покликаних. Кожного з нас Бог покликав поіменно!

04 Серпня 2023, 10:37 753

Офіційно приєднавшись до учасників Дня Молоді під час Свята прийняття, Папа Франциск нагадав, що Бог кличе кожного з нас на ім’я, що Церква — це «спільнота покликаних».

Після того, як Світові Дні Молоді, розпочавшись 1 серпня, відбувались у формі молитовних зустрічей і катехиз, а від 2 серпня розпочався візит Папи Франциска в Португалію, настав час об’єднання обох подій. Увечері 3 серпня 2023 р. в парку Едуарда VI в Лісабоні відбулося «свято зустрічі», повідомляє Vatican News.

Це один зі сталих елементів програми СДМ, коли до його учасників офіційно приєднується Наступник святого Петра. Церемонія передбачала, серед іншого, коротке вітальне слово Лісабонського Патріарха, хореографічну постановку, внесення прапорів учасників СДМ і символів зустрічі. Ними є дерев’яний хрест та ікона, які молоді подарував святий Йоан Павло ІІ. Далі розпочалася Літургія слова, й після читання з Євангелія промовляв Папа Франциск.

 

 

Відправна точка

«Друзі, ви перебуваєте тут не випадково. Господь вас покликав — не лише в ці дні, але від початку ваших днів. Саме так, Він покликав вас на ім’я», — сказав Святіший Отець, спонукаючи кожного замислитися на цим аспектом: мене покликано на ім’я! «На початку витка життя, ще до того, як проявилися наші таланти, тіні й рани, які ми носимо в собі, — ми покликані. Ми були покликані, але чому? Бо ми — улюблені. Й це є чимось прекрасним. У Божих очах ми — дорогоцінні діти, яких Він щодня кличе, щоб обійняти й підбадьорити; щоби зробити з кожного з нас унікальний і неповторний шедевр. Кожен із нас — унікальний, оригінальний, і красу цього ми можемо розгледіти лише частково», — підкреслив Папа. Він побажав, щоби дні молодіжної зустрічі стали «живим відлунням цього Божого покликання любові», щоб це були дні, коли зафіксуємо в серці, що нас полюбили такими, які ми є, а не такими, якими ми хочемо бути, а це є «відправною точкою СДМ, але насамперед — життя».

 

 

Покликані на ім’я

Якщо Бог кличе нас на ім’я, то це означає, що ми дня Нього — не числа, а обличчя. Не всі кличуть нас на ім’я, навіть якщо багато хто його знає. Наприклад, ім’я з’являється у соціальних мережах, але його опрацьовують алгоритми, що визначають уподобання та смаки. «Як же багато вовків ховаються за фальшивими посмішками доброти, стверджуючи, що знають, хто ти є, але не люблять тебе; вдаючи, що вірять у тебе, і обіцяють, що ти станеш кимось, — тільки щоб покинути тебе на самоті, коли ти більше не цікавитимеш їх. Це ілюзії віртуального світу», — підкреслив Папа. Ісус не пропонує сурогатів, Він «вірить у тебе, для Нього ти — важливий».

 

 

Спільнота покликаних, у якій є місце для всіх

Таким чином, Церква — це «спільнота покликаних». Не «найкращих», а таких, «які ми є, з проблемами та обмеженнями, які маємо».

«Друзі, я хочу бути відвертим із вами, що маєте алергію на облуду і порожні слова: у Церкві є місце для всіх, ніхто не є непотрібним», — наголосив Франциск. І нагадав Ісусову притчу про бенкет, на який запрошені всі. «Бо Господь не показує на тебе пальцем, а розкриває обійми», — додав Папа, вказуючи на розп’яття та закликаючи, щоби в ці дні кожен «передавав далі Ісусову мову любові».

 

 

Не тлумити в собі запитань

Святіший Отець зауважив, що отримав багато запитань від молоді. Запитувати, сказав він, це добре, «іноді краще, ніж давати відповіді», бо «неспокій — це найкращі ліки від звикання», від тієї «монотонної щоденності, яка робить душу нечутливою», а тому потрібно «не втомлюватися ставити запитання». «Кожен з нас носить у собі власні тривоги. Ми носимо цей неспокій зі собою в діалозі одні з одними; ми носимо його з собою, коли молимося перед Богом; це запитання, які з плином життя стають відповідями, а нам залишається тільки чекати». Папа зауважив, що «Бог любить із несподіванками, Він не є запрограмованим», Його любов «застає нас зненацька».

«Любі юнаки та дівчата, запрошую вас замислитися над цією прекрасною річчю: Бог любить нас, Бог любить нас такими, які ми є, а не такими, якими ми б хотіли бути чи якими нас би хотіло бачити суспільство: такими, які ми є. Він любить нас із нашими недоліками, обмеженнями, прагненням рухатися вперед у житті. Бог кличе нас такими: довіртеся, бо Бог є батьком, і Він є батьком, який любить нас. Це не дуже легко, але в цьому ми маємо велику поміч у Богородиці: Вона є також нашою Матір’ю. Ви тільки — це те, що я хотів вам сказати, — не бійтеся, майте відвагу, прямуйте вперед, знаючи, що ми захищені Божою любов’ю. Бог нас любить», — підсумував Святіший Отець, закликавши півмільйонний збір юнаків і дівчат повторити: «Бог нас любить».

 

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

Папа Франциск
← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Ми працюємо завдяки вашій підтримці
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, технічне обслуговування, роботу веб-майстра та гонорари фахівців.

Наші реквізити:

monobank: 5375 4141 1230 7557

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Підтримайте фінансово. Щиро дякуємо!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.

Поля відмічені * обов'язкові для заповнення.

[recaptcha]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Immediate Unity z-lib books