Ватикан

Хто гідний зватися другом Ісуса?

26 Листопада 2023, 15:46 852

Чи ми — друзі Царя Ісуса? Відповісти на це запитання Папа Франциск в урочистість Христа Царя запросив учасників молитви «Ангел Господній», яку очолив із каплиці Дому святої Марти.

 

 

Тронний зал нашого Царя — там, де перебувають стражденні й потребуючі , які і є Його «почтом». Про це нагадав Папа Франциск перед молитвою «Ангел Господній» у неділю, 26 листопада 2023 р., в урочистість Христа Царя Всесвіту, повідомляє Vatican News.

Як повідомлялося напередодні, Папа захворів, а тому він очолив молитву з каплиці Дому святої Марти. Святіший Отець зазначив, що через запалення легень він не може промовляти з вікна Апостольського палацу, а слова катехизи зачитає монсеньйор Паоло Брайда з Державного секретаріату. Вони транслювалися на площу св.Петра у Ватикані, де зібралися паломники, які мали змогу бачити Папу на встановлених телеекранах. Наступник святого Петра коментував уривок з 25-го розділу Євангелія від Матея.  У цьому тексті Ісус розповідає притчу про Страшний суд, критерієм судження на якому буде милосердна любов.

 

Благословенні при «дворі»

Як зауважив Папа, притча представляє нам немовби царську палату, де «Син людський» сидить на троні, а навколо зібрані всі народи, між якими цар, тобто Ісус, виокремлює тих, кого називає «благословенними». Хто є це оті друзі Царя? Що такого особливого вони здобули в Господніх очах?

«Згідно з критеріями світу, друзями короля мають бути ті, хто дав йому багатство і владу, хто допоміг йому завоювати території, виграти битви, вивищитися серед інших правителів, можливо, з’явитись як зірка на перших шпальтах газет чи в соціальних мережах, і їм він мав би сказати: “Дякую, бо ви зробили мене багатим і знаменитим, якому заздрять і якого бояться”», – зазначає Єпископ Рима. Такими є критерії світу, однак Ісус по-іншому визначає своїх друзів, називаючи ними тих, «хто послужив Йому в особах найслабших».

 

Цар, який називає братами вбогих

Це, як пояснив далі Святіший Отець, тому що Син людський є «зовсім іншим Царем», який називає вбогих «братами», ототожнюється з голодними, спраглими, чужинцями, хворими та в’язнями, кажучи: «Щоразу, коли ви зробили це одному з цих Моїх братів найменших, ви це зробили Мені». Це Цар, чутливий до проблеми голоду, потреби домівки, до хвороби й до ув’язнення, що є, за словами Наступника святого Петра, «завжди актуальною дійсністю».

 

Долучитися до Господнього почту

Підсумовуючи, Папа зауважує, що в Євангелії «благословенними» названі ті, хто на ці форми вбогості відповідає любов’ю та служінням, «не відвертаючи погляд, а нагодувавши й напоївши, одягнувши й виявивши гостинність, відвідавши», тобто «стаючи ближніми для того, хто перебуває у потребі». А це тому, що Ісус, наш Цар, який називає себе «Сином людським», має за своїх улюблених братів і сестер «найуразливіших чоловіків і жінок».

«І стилем, яким покликані вирізнятися Його друзі, ті, хто має Ісуса за Господа, є Його власний стиль: співчуття, милосердя, лагідність», — підкреслює Святіший Отець. Він запрошує замислитися, чи ми справді віримо в те, що справжня царськість полягає в милосерді, чи віримо в силу любові і чи є ми «друзями Царя».

«Нехай же, Марія, Цариця Неба і землі, допоможе нам любити Ісуса, нашого Царя, в Його найменших братах і сестрах», — таким побажанням завершується недільна катехиза Папи.

 

Привітання для молоді

Після молитви «Ангел Господній», яке очолив Святіший Отець і завершив уділенням благословення, монсеньйор Брайда прочитав також і заклики, перший з яких був присвячений відзначенню на дієцезіальному рівні Світового дня молоді. «Благословляю всіх, хто бере участь в ініціативах, що здійснюються в дієцезіях у продовження СДМ у Лісабоні. Обіймаю молодь, теперішнє і майбутнє світу, і заохочую її бути радісними протагоністами в житті Церкви», — сказано у вітанні, зверненому до юнаків і дівчат.

Нагадаємо, що після молитви Папа скерував свою думку до України.

 

 

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

Папа Франциск

МІСЦЕ

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Ми працюємо завдяки вашій підтримці
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, технічне обслуговування, роботу веб-майстра та гонорари фахівців.

Наші реквізити:

monobank: 5375 4141 1230 7557

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Підтримайте фінансово. Щиро дякуємо!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.

Поля відмічені * обов'язкові для заповнення.

[recaptcha]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: