Світ

Папа до молодих в’язнів: «Бог любить нас такими, які ми є»

06 Квітня 2023, 19:48 1212

Перш ніж обмити ноги дванадцятьом неповнолітнім в’язням, Папа Франциск у проповіді підкреслив: Ісус цим жестом нагадує нам про те, що ми покликані допомагати одні одним, а не наживатися одні на одних.

«Цим богослужінням Ісус хоче навчити нас благородства серця», — сказав Папа Франциск, проповідуючи без заздалегідь приготованого тексту. Він відслужив Святу Месу Господньої вечері у римському виправному закладі для неповнолітніх «Casal del Marmo», повідомляє Vatican News. Вже всьоме він звершив це богослужіння в пенітенціарній установі та вдруге входить у Пасхальне Тридення з вихованцями саме цієї в’язниці. Саме тут він уперше як Наступник святого Петра звершив зворушливий обряд обмивання ніг.

 

Прибувши до пенітенціарної установи, Папа відразу подався до каплиці, де очолив Євхаристійне богослужіння, в якому співслужив його головний церемоніймейстер монсеньйор Дієго Равеллі. Разом із молодими в’язнями в молитві єдналися представники поліції та персонал в’язниці.

 

Наука від Ісуса

На початку проповіді Святіший Отець нагадав, що Ісус обмиває ноги своїм учням якраз напередодні того, як Його розіп’яли. Він пояснив, що в той час дороги були не асфальтовані, а люди ходили пішки; тому перед початком бенкету чи зустрічі потрібно було обмити гостям ноги. Очевидно, це було завдання слуг чи невільників. «Уявімо собі, як сильно вражені були учні, коли побачили, що Ісус починає виконувати послугу раба. Але Він робить це, щоб дати їм зрозуміти послання наступного дня — коли Він помре як невільник, щоб заплатити наші борги», — сказав Папа. І зауважив: якби ми прислухалися до цього, то «життя було би прекрасним», оскільки ми б поспішали «допомагати одні одним, замість того, щоб обшахровувати одні одних, наживатися одні на одних».

 

 

Бог любить нас такими, які ми є

«Це дуже гарно — допомагати одні одним, простягнути руку. Це людські, універсальні жести, але вони народжуються з благородного серця. Й Ісус сьогодні цим богослужінням хоче навчити нас цього: благородства серця», — вів далі Франциск. Він зазначив, що присутні можуть сказати: «Знав би Папа, що я ношу в собі!..» — «Але Ісус знає і любить нас такими, які ми є, і вмиває ноги нас усіх. Ісус ніколи не лякається нашої слабкості, не боїться її, бо вже заплатив. Він лише хоче супроводити нас, взяти за руку, щоб життя не було для нас надто важким», — відповів Папа.

 

Наше покликання

Святіший Отець підкреслив, що жест, який він повторить, обмивши ноги дванадцятьом із них, «не є фольклорним звичаєм». Це жест, який «звіщає, якими ми повинні бути одні з одними». Навколо себе бачимо, як багато людей наживаються за рахунок інших, в той час як багато хто заледве зводить кінці з кінцями; бачимо багато несправедливості, безробіття, несправедливу оплату праці… Й ніхто не може сказати: «Богу дякувати, я не такий», — бо кожен може посковзнутися. Усвідомлення цього, за словами Папи, «дає нам гідність». «Ісус захотів обмити ноги і сказати: “Я прийшов, щоби спасти вас, послужити вам”», — наголосив Папа. Жест, який він зробить, сказав Франциск, служить для нагадування про це Ісусове повчання — що ми покликані допомагати одні одним.

 

 

Після молитовної паузи для роздумів Папа, пересилюючи труднощі, пов’язані з віком і станом здоров’я, повторив жест Ісуса, зроблений під час Тайної Вечері, вмивши ноги дванадцятьом юнакам і дівчатам різних національностей. Наприкінці Святої Меси Марія Тереза Юліані, директриса тюрми, звернулася до нього з подячним словом.

Перш ніж залишити заклад, Святіший Отець поблагословив пам’ятну таблицю для каплиці, освяченої на честь блаженного Джузеппе Пульїзі. Вітаючись із деякими в’язнями, Франциск отримав у подарунок власноручно виготовлений дерев’яний хрест і тістечка. Своєю чергою, Папа подарував молодим в’язням, директрисі та персоналові розарії та шоколадні яйця.

 

 

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

Папа Франциск

МІСЦЕ

Рим
← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Ми працюємо завдяки вашій підтримці
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, технічне обслуговування, роботу веб-майстра та гонорари фахівців.

Наші реквізити:

monobank: 5375 4141 1230 7557

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Підтримайте фінансово. Щиро дякуємо!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.

Поля відмічені * обов'язкові для заповнення.

[recaptcha]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Immediate Unity z-lib books