Питання-відповідь

Якою була Євхаристія у ранніх християн?

18 Листопада 2022, 09:11 2028

Ісус встановив Таїнство Євхаристії під час Тайної Вечері. Тоді Він закликав своїх учнів: «Чиніть це на Мій спомин».

Хоча цю першу Євхаристію відправляли у контексті єврейської Пасхи, згодом перші християни почали регулярно відправляти Євхаристію та розвинули власні традиції.

Як це було 2000 років тому? Як перші християни служили Месу?

У нас є доволі точний опис цієї відправи від одного зі святих ранньої Церкви.

Святий Юстин Мученик, що жив між 100 та 165 роками, був філософом і християнським апологетом. Він дуже прагнув поділитися своєю новознайденою християнською вірою і пояснити її так, щоб її зрозуміли язичники Римської імперії.

Святий Юстин подав опис християнської відправи римському імператору, щоб спростувати низку неправильних уявлень про неї. Нижче наведений уривок із його «Першої апології», в якій детально описана рання Літургія християнської Церкви.

Це звучить доволі схоже на сучасну католицьку Месу.

«І у день, званий неділею, всі, хто живе у містах або селах, збираються в одному місці і читають спогади [листи] апостолів або писання пророків, поки це дозволяє час; потім, коли читання закінчуються, голова [головуючий священник або єпископ] усно навчає та закликає до наслідування цих добрих речей. Потім ми всі разом встаємо і молимося, і, як ми вже сказали, коли наша молитва закінчується, приносять хліб, вино і воду, і голова подібним чином молиться і дякує, відповідно до своїх можливостей і згоди народу, кажучи «амінь»; потім відбувається роздача кожному й участь у тому, над чим була складена подяка, а тим, хто відсутній, частку передають диякони. А ті, хто можуть і бажають, дають те, що кожен вважає за потрібне, і те, що зібране, передають на зберігання голові, який допомагає сиротам і вдовам, тим, хто через хворобу чи з будь-якої іншої причини має потребу, і тим, хто перебуває у кайданах, і чужинцям, що живуть посеред нас, — одним словом, піклується про всіх, хто цього потребує. Але неділя — це день, коли ми всі проводимо наші спільні зібрання, тому що це перший день, коли Бог, змінивши темряву і матерію, сотворив світ; й Ісус Христос, наш Спаситель, того ж дня воскрес із мертвих. Бо Він був розіп’ятий за день до дня Сатурна [субота]; і наступного дня після дня Сатурна, що є днем Сонця, з’явившись перед своїми апостолами та учнями, Він навчав їх цим речам, які ми також подаємо вам на розгляд.

І ця пожива називається у нас Εὐχαριστία [Євхаристія], яку не дозволяється брати нікому, крім людини, яка вірить, що те, чого ми навчаємо, є істиною, і яка була омита на відпущення гріхів і для відродження, і яка живе так, як наказав Христос. Бо ми приймаємо їх не як звичайний хліб і звичайний напій; але подібно до того, як Ісус Христос, наш Спаситель, ставши Тілом через Слово Боже, мав і тіло, і кров для нашого спасіння, так само і ми були навчені, що їжа, яка благословляється молитвою Його слова, і від якої живляться наші кров і плоть шляхом перетворення, є плоть і кров того Ісуса, який став Тілом. Тому що апостоли, у складених ними спогадах, що називаються Євангеліями, таким чином передали нам те, що було їм заповідане; що Ісус узяв хліб і, склавши подяку, сказав: чиніть це на Мій спомин, це Тіло Моє; і що так само, узявши чашу і склавши подяку, Він сказав: це Моя Кров; і дав це лише їм».

Переклад CREDO за: Філіп Кослоскі, Aleteia

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інші статті за темами

ПЕРСОНА

св. Юстин

МІСЦЕ

← Натисни «Подобається», аби читати CREDO в Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Ми працюємо завдяки вашій підтримці
Шановні читачі, CREDO — некомерційна структура, що живе на пожертви добродіїв. Ваші гроші йдуть на оплату сервера, технічне обслуговування, роботу веб-майстра та гонорари фахівців.

Наші реквізити:

monobank: 5375 4141 1230 7557

Інші способи підтримати CREDO: (Натиснути на цей напис)

Підтримайте фінансово. Щиро дякуємо!
Напишіть новину на CREDO
Якщо ви маєте що розказати, але початківець у журналістиці, і хочете, щоб про цікаву подію, очевидцем якої ви стали, дізналося якнайбільше людей, можете спробувати свої сили у написанні новин та створенні фоторепортажів на CREDO.

Поля відмічені * обов'язкові для заповнення.

[recaptcha]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Immediate Unity z-lib books